Снимка: Pixabay
fallback

Апартаментите и стаите за гости ще плащат патентен данък като хотелите с 1 или 2 звезди. Данъкът ще бъде между 25 лв. и 250 лв. на стая и ще се определя от всяка община. Това гласят промени в данъчните закони, които са внесени от председателя на бюджетната комисия към НС Менда Стоянова и група депутати и днес ще бъдат разгледани, информира "Труд".

Oще по темата

Така за апартамент с три стаи данъкът може да е до 750 лв.

След среща между представители на Българската стартъп асоциация, Менда Стоянова и депутата Валери Симеонов има споразумение имотите, които се отдават чрез платформи като Airbnb, да се регистрират по улеснена онлайн процедура.

“Тази процедура ще бъде изготвена от работна група с наши представители и ще бъде описана в наредба на МС. Наредбата ще бъде публикувана до три месеца, а след това започва да тече тримесечен срок, в който всички имоти трябва да минат през процедурата”, каза Борис Павлов, представител на компания за отдаване на апартаменти за гости.

Той коментира за “Труд”, че регистрационният номер на всеки апартамент ще бъде описан в обявата му в платформата и по този начин ще може да се следи кой спазва закона.

На заседание на комисията ще бъдат разгледани и промени в Закона за защита на потребителите. Според тях Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще може да иска премахване на съдържание от уеб сайтове и ограничаване достъпа до онлайн магазини, ако търговци нарушават правата на потребителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

И.Б.

преди 4 години

Данък "патент" за краткосрочно отдаване на апартамент под наем е неуместна формулировка. Човекът, който е предложил това наименование на данъка,не притежава необходимото образование. Може би е политик?

35

Гошо

преди 4 години

Такава тъпотия никаде нема изкат да вземат и обложат и малкото което му остана на българинът.в Германия такова нещо нема никой не те закача до 10 стаи колкото и гости да имаш не се облага с данъци май имаше неква такса годишна нищожна и товае.Нали сме в ЕС ми дайте по европейски де къв е тоя див капитализъм.Управлявашите станаха и стотинкаджий не са наядаха от стотинките на народа в Германия ги стимулират у нас ти зимат и стотинките за да те откажат за да се пълнят техните стай за гости и хотели

34

Анонимен

преди 4 години

като ги избирахте що не ревахте.на предстоящите мислете.

fallback