Снимка: БТА

Мястото на Западните Балкани е в Европейския съюз, заяви категорично българският еврокомисар Мария Габриел, която заедно с евродепутата Ангел Джамбазки откри международната конференция "Западни Балкани", която се състоя в София.

Още по темата
"Каквото и да се случи по отношение на политическата част на този процес, ние трябва да продължим не само да го заявяваме, но да имаме все повече конкретни общи инициативи и действия, които да показват, че има грижа за региона. Защото, ако Европейският съюз не е в региона, други ще бъдат. За това е много важно, че новата Европейска комисия дава ясна заявка, че Западните Балкани ще бъдат един от водещите приоритети", каза Габриел.

Тя е подчерта, че след земетресението в Албания, Европейският съюз е бил сред първите помогнали, като са отделени 15 млн. евро.

"Основна цел на днешната среща е да формулираме няколко важни за България и региона тези. Първата от които е задължителната интеграция и вписване на братски наши държави като Македония, Албания, Косово, Сърбия в общоевропейския разговор и Европейския съюз. Ще проведем разговори за това какви са нашите отношения и какво трябва да се постигне. За нас българите е изключително важно да водим този разговор през правата и законните интереси на нашите сънародници в тези държави", заяви Ангел Джамбазки, който е организатор на събитието, цитиран от БТА.

"Като започнем от Македония, която аз никога няма да нарека нито Северна, нито Южна, нито Горна, нито Долна. Тя за нас е братска, втора Българска държава на Балканите. Българската политика по отношение на Македония е колеблива от десетилетия. А ВМРО съществува, защото Македония е външнополитически въпрос. Радвам се, че успях да привлека както моите съюзници от Европейските консерватори реформисти, така и да върнем на Балканите Републиканския институт на САЩ, да ги запознаем с нашата гледна точка и да ги привлечем за съюзници", допълни евродепутатът.

Според него основната задача е признаването и гарантирането на правата и законните интереси на българската общност в Северна Македония.

По думите на Джамбазки целият разговор в момента се върти около историята, а историята е безспорна, основава се на историческите извори. "Остава впечатлението, че нашите приятели се опитват да ни оставят само в тази тема, като спорят за безспорните исторически факти. Всъщност голямата задача в момента е да се формулира българската общност в Македония. Включително и през конституционни промени, защото в конституцията на Македония има няколко държавнотворни елемента и народа, между които албански, египетски, но българския отсъства. Това трябва да бъде променено и поправено", допълни Ангел Джамбазки.

Мария Габриел изрази надежда, че ще се инвестира много сериозно в иновациите. "По програмата "Хоризонт Европа" може да се изпрати силно послание за хората, работещи в научните изследвания - за рака, здравеопазването, селските райони. Има такива проекти, но са съвсем в началото. Нужни са много повече инвестиции, свързани с даването на перспективи на малките компании“, посочи Габриел и допълни, че това е нещо, което ще е добре да бъде направено в рамките на новия мандат.

На въпрос дали сигурността и стабилността в региона е застрашена от последния шпионски скандал, свързан с Русия, Габриел посочи, че в днешното време на нарастваща цифровизация сигурността и стабилността не са даденост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase