Стево Пендаровски. Снимка: архив, Reuters

Това, че ЕС не даде дата за започване на преговорите за присъединяване към ЕС на Македония и Албания, е наказание за целия регион, заяви президентът на Македония Стево Пендаровски по време на съвместната пресконференция с албански му колега Илир Мета.

Пендаровски добави, че усилията на ЕС трябва да се съсредоточат и върху приближаването на Босна към Съюза, както и върху международното легитимиране на Косово.

Още по темата

"ЕС трябва да намери начин да придвижи Босна и Херцеговина към Европа в институционален смисъл, а не по отношение на политическата реторика и трябва да инвестира допълнителни ресурси. Заедно с нашите приятели отвъд океана, трябва да се придвижи към финализиране процеса на международно легитимиране на Косово. Това означава да се завършат преговорите между Белград и Прищина, защото, без да се затварят тези въпроси, регионът няма да бъде окончателно стабилизиран. Аксиомата на европейската стабилност е, че ако Западните Балкани не са стабилни, останалата част от континента не може да бъде стабилна", каза Пендаровски, цитиран от "Фокус".

Пендаровски предлага страните от Западните Балкани да проведат извънредна среща на върха, за да обсъдят разширяването на ЕС и добросъседските отношения и да отхвърлят всички алтернативи за интеграцията в ЕС. Ако бъде договорена, домакин на срещата на върха ще бъде Македония, информира скопският телевизионен канал “Телма“.

"Северна Македония, Албания и другите страни в региона трябва да продължат по европейския път, тъй като той няма алтернатива“, заяви президентът Пендаровски на съвместна пресконференция с албанския си колега Илир Мета в Тирана.

Македонският президент каза, че е информирал Мета за лидерската среща в Скопие и консенсуса в държавата да продължи по европейския път и да организира предсрочни парламентарни избори.

Двамата президенти са се споразумели да насърчат всички политически участници да продължат европейската програма, а на лидерите на ЕС заявиха, че преговорите със страни в региона са инвестиция в стабилност и просперитет.

Отношенията между Скопие и Тирана бяха оценени от македонския президент като отлични, а сътрудничеството като интензивно и ползотворно. Пендаровски и Мета бяха категорични, че доброто политическо сътрудничество трябва да продължи, но че акцентът в бъдеще трябва да бъде върху икономиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase