fallback

Общ преглед
Според кандидата на управляващите за шеф на Антикорупционната комисия Сотир Цацаров се налага да се създаде нов механизъм за проверка на почтеност на служителите на КПКОНПИ, както ида се делегират нови правомощия на инспектората на комисията.

По време на изслушването му пред парламентарната Комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика, той обясни, че концепцията, която е изготвил като кандидат да оглави Комисията, представлява практически ориентиран опит за предложения за мерки.
Oще по темата


"Важно е за мен да кажа, че нямам нито самочувствието, нито съзнанието, че ако бъда избран, общо взето комисията ще започне от този избор и ще започне да гради работата си от този момент. Каквато и оценка да бъде давана за досегашната й работа, Комисията има своите постижения", посочи Цацаров, цитиран от "Фокус".

"Комисията е колективен орган и не смятам, че работата на членовете на комисията трябва да бъде пренебрегвана. За мен е смущаващо да го нарека така – нормативното закрепване на броя на администрацията. Общата численост на администрация по правилник е 482. Тази администрация е прекалено голяма. В същото време фактът е, че броят й е закрепен в поднормативен акт", посочи още Цацаров.

Той изтъкна, че предвижда преценка на натовареността на съответните отдели.

"При всички случаи относно административната структура на комисията очевидно налага предприемане на незабавни действия за създаването на нов проект за правилник на комисията, в който всички тези недостатъци да бъдат премахнати, нов механизъм за проверка на почтеност на служителите, нови правомощия на инспектората на комисията", изтъкна още Цацаров.

Според него всички добри практики, свързани с назначаване на служители и техния подбор трябва да бъдат запазени.

Той се обяви и за създаването на Консултативен съвет към КПКОНПИ, който да изготвя становища за законопроекти, които крият корупционен риск.

"Комисията осъществява по закон държавната политика по превенция на корупцията. В изпълнение на това и на преходните и заключителни разпоредби комисията е приела комплексна методология за превенция на корупцията. При цялото мое уважение към този документ – той е твърде общо методологичен и общо теоретичен. Моят подход е далеч по практически ориентиран и си мисля, че трябва да се търсят нови направления в тази насока. Законът дава тези възможности. Това са възможностите, свързани със съгласуването на законопроектите и изготвяне на изпълнителната власт по отношение на наличието на корупционен риск. Ако съгласувателната дейност не се подчинява на обща комплексна методика, на съвсем практически ориентирани действия, които да са свързани и с правната техника на предлаганите законопроекти и с идентифицирането на корупционния риск в тях, при пълна прозрачност, мисля, че общественият ефект ще е далеч по-висок", заяви още Цацаров.

Той поясни, че предвижда създаването на Консултативен съвет към КПКОНПИ. "Под консултативен съвет разбирам съвет, в който да са привлечени утвърдени юристи и учени по съответни специалности, чиито опит и знания да бъдат използвани именно при тези експертни становища по отношение на законопроектите на изпълнителната власт", обясни Цацаров.

Той изтъкна, че комисията има едно правомощия по чл. 32, ал. 2 от закона – предложения за антикорупционни мерки.

"Те в настоящия момент се подчиняват на комплексната методология, но механизмът им подлежи на промяна. Необходимо е отправянето на такива предложения да бъде колективно решение на комисията и едновременно с това да се въведе електронен регистър на интернет страницата на комисията. Този регистър трябва да проследява всяко предложение, направен от комисията. Реакцията на съоветния орган на изпълнителната власт, който не е длъжен да го приеме, както и последващото изпълнение. Това би имало изключително силно превантивно отношение на корупцията", изтъкна Цацаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

ЧИСТКА

преди 4 години

Според Сотир Цацаров "се налага да се създаде нов механизъм за проверка на почтеност на служителите на КПКОНПИ, както ида се делегират нови правомощия на инспектората на комисията".Това ми звучи точно като чистка - да се отървем от неудобните по тарикатския начин..

28

ПроСоТо

преди 4 години

ама верно:..-Нима НАИСТИНА не виждате ЧУТОВНАТА ДИВОТИЯ,която ви ПРОБУТВАТ за някаква "политика",българи?!?!..или виждате,но не ви дреме ЗА ВАС САМИТЕ?!...."О,времена,о нрави!"..

27

ПроСоТо

преди 4 години

само забележете какви дивотии каканиже въпросния:-"Този регистър трябва да проследява всяко предложение, направен от комисията. Реакцията на съоветния орган на изпълнителната власт, който не е длъжен да го приеме, както и последващото изпълнение. Това би имало изключително силно превантивно отношение на корупцията", изтъкна Цацаров."...."Реаккцията на съответния орган,който ..НЕ Е ДЛЪЖЕН ДА ГО ПРИЕМЕ"!!!!КАК ТАЯ ДИВОТИЯ би имала "превантивно отношение на корупцията"?!?!

fallback