Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Да се създаде временна комисия в парламента, която да промени изборното законодателство, поиска БСП.

Това стана ясно, че инициирания от левицата дебат за подобряване на правилата за вота, на който се отзоваха всички група от НС без ГЕРБ.

Според червената шефка Корнелия Нинова местните избори са показали редица проблеми, които изкривяват вота и не отразяват обективното гласуване на хората.

"Ето защо поканихме представители на всички парламентарни групи, за да обсъдим проблемите в изборното законодателство. Това, което е нашата работа, на депутатите, да гарантираме през ИК честността и прозрачността на изборите. Изразяваме общо съжаление, че колегите от ГЕРБ не се отзоваха. Оставаме отворени към тях и ги каним да се присъединят към тези разговори", заяви тя.

Искането е на БСП е за машинно гласуване, за машинно преброяване, за изчистване на списъците.

Според Нинова временната комисия ще разгледа проблемите, ще обобщи и ще  направи предложения за решение, които да влязат в залата като общи предложения за промени в Изборния кодекс.

"Не бива да се променя сега действащата норма за 100 % машинно гласуване, да търсим вариант за машинно преброяване и начини за изчистване на списъците. Оттам нататък има различни предложения и детайли. Ще предложим и на ГЕРБ заедно в една комисия да решаваме проблемите, като целта е обща: гарантиране на честен и прозрачен вот, възможност българският гражданин да гласува свободно, спокойно и да изрази волята си, каквато е", заяви още лидерът на БСП.

Йордан Цонев от ДПС също призна, че има проблеми в Изборния кодекс и в изборния процес.

Според него обаче тези промени могат да бъдат предложени и от постоянната правна комисия в НС.

"Обединихме се около това, че има два механизма, през които може да се реши проблемът. Единият е през постоянната правна комисия, като се отвори въпрос с внасяне на съответни изменения на ИК и оттам да почне дебата, а другият механизъм е да съставим нарочна комисия. Такава имаше при съставянето на този Изборен кодекс. Можем да го поправим с такава нарочна комисия", заяви още Цонев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Анонимен

преди 4 години

Позитано 20Проект за Нов Изборен кодекс - В бъдеще не първият, а вторият класирал се на изборите да става кмет.- Ромските гласове да се смятат в графа гласевал за - нито един от всички- Там където печели ГЕРБ изборите да се касират задължително.

1

Поет

преди 4 години

Другаря каскет си мисли че живее в диктатураКогато червената партия яде на Бойко шнураА когато БКП е на власт и други партии са забранениТогава стадото каскети са щастливи и засмени

fallback