Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

След като правителството даде зелена светлина на Северна Македония и Албания за ЕС, депутатите се готвят да приемат декларация по този повод.

Проектът на документа е подкрепен от почти всички парламентарно представени сили.

В него се посочва, че България запазва последователната си подкрепа за поставяне на реалното начало на процеса на присъединяване към ЕС на Северна Македония и Албания със започването на преговори на двете страни.

Oще по темата
В същото време е подчертано, че българският парламент ще продължи да следи за напредъка на изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония, както и за прилагането на Закона за малцинствата в Албания.

Народното събрание призовава официалните представители на Северна Македония да прилагат ефективно, без забавяне и на добра воля Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., да се придържат стриктно към чл. 8 от Договора, а именно към "обективното, основаващо се на автентични и основни на доказателства исторически извори за научно тълкуване на историческите събития, да се въздържат от действия, които се свързват с опити за подкрепа и насърчаване на претенции за признаване на т. нар. "македонско малцинство" в България, включително и в международни организации като Съвета на Европа и многостранни формати.

С текстовете се предлага още 44-ото Народно събрание да призове официалните представители на Северна Македония да бъдат реабилитирани жертвите и репресираните от югославския комунистически режим заради българското им самосъзнание, да се придържат стриктно към установената и ратифицирана от парламентите на двете страни клауза по отношение на официалния език на Северна Македония, да прилагат изцяло договореностите, постигнати в рамките на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси, като същите бъдат отразени в учебните програми и материали в най-кратки срокове.

Вносителите предлагат още парламентът да призове югозападната ни съседка да се прекрати всякаква форма на "говор на омраза“ по отношение на България и на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание, включително в медии, надписи на паметници, паметни плочи и др.

С текстовете на проектодекларацията се предлага да се отправи призив и към официалните представители на Република Албания да приемат своевременно вторичното законодателство, относно прилагането на Закона за малцинствата, да гарантират в максимална степен правото на българското национално малцинство да изучава книжовния български език като майчин, да преведат преброяването на населението, съгласно на най-високите европейски стандарти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 4 години

Македония влизат в ЕС, неиспълняват смешните искания на БГ смешниците и какво правим - нищо? Ние сме една смешка ...Човека взе парите и каза ще видим.Въобще не ми го побира в главата как е възможно тези 240 тюфлеци да ги мислят така нещата все едно са 1-ви Б клас

4

Анонимен

преди 4 години

Парламеннтът - за парлама... след дъжд - кацулка!Вместо Парламента да управлява държавата, поставят го пред свършен факт и се хвърля да замазва положението.Резил!

3

Анонимен

преди 4 години

Кремълските марионетки насила ще накарат македонците да намразят братята си българи.Веднаж русофил, винаги предател !

fallback