Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Правителството реши, че България подкрепя разширяването на ЕС със Северна Македония и Албания.
За Северна Македония обаче ще има ясни условия, увери вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.

"Изпълнението на духа и буквата на Договора ни за добросъседство със Северна Македония е важно условие, за да дадем подкрепата си за старт на преговорите за членство в ЕС", каза тя.

Още по темата
Освен това Северна Македония трябва да преустанови и да се въздържа от провеждането на политика, независимо под каква форма, на подкрепа и насърчаване на претенциите за признаване на македонско малцинство в България.

"Република Северна Македония безрезервно и срочно да приведе позицията си и действията в международните организации, например в Съвета на Европа, и форми, в съответствие с чл. 11 на Договора за добросъседство, като ясно декларира, че няма исторически и демографски основания да се търси малцинствен статут", посочи Захариева.

Сред другите условия е Северна Македония да декларира с вербална нота до страните от ООН, че по отношение на езиковата клауза, се изпълнява договора с България е неговата цялост. "Република Северна Македония трябва да премахне от табели и надписи върху паметници и паметни плочи, сгради текстове, насаждащи открито омраза към България", отсече вицето.

Също така ще трябва да задейства процес на реабилитация на жертвите на югославския комунистически репресивен режим, репресирани заради българското си самосъзнание.

"По отношение на Смесената мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси трябва да постигне конкретни резултати. Относно важни личности и събития в периода до 1944 година за общата ни история: Гоце Делчев, Илинденско-преображенското въстание, трябва да подмени информационни табели и други означения върху исторически монументи и паметници на културата. При отбелязване на събития и личности, където вече има постигнати договорености: политически фигури, представители на държавни институции трябва да се придържат към постигнатите договорености", добави още Захариева.

България настоява още да се преодолее говорът на омразата в публичното пространство, включително спрямо лица, които се определят като българи и са с българско самосъзнание.

"Разбира се ние не можем да настояваме това да се случи във всички медии, но в медиите, финансирани от държавни бюджет, това трябва да бъде преустановено", каза още вицепремиерът.

Стана ясно, че за нас е много важно правителството преди свикването на втората конференция, на която ще се отвори първата глава, ще настояваме за ясни ангажименти за останали общи за историята ни събития и личности.

"Също така ще настояваме за ясен график за промяна на учебните материали по "История", "Български език", "География". Ясен ангажимент за отразяване на постигнатите договорености не само в учебните материали, но и във всички финансирани от държавата документални филми и музеи", посочи още Захариева.
Тя подчерта, че в цялата позиция има ясна етапност.

"За започване на преговорите условието беше подписването на договора и първи резултати от него", припомни Захариева.

"Първа междуправителствена конференция, втора - хоризонтален критерий по всички глави и разбира се тогава, когато някога след много години се стигне до взимане на решени, България ще се съгласи за фактическото присъединяване на Република Северна Македония само, когато е изпълнила всички критерии по преговорните глави", добави още вицепремиерът, цитирана от "Фокус".

Другият вицепремиер Красимир Каракачанов увери, че скоростта на преговорите със Северна Македония зависи от тяхната политическа воля да бъдат честни, а не да се опитват да ни разиграват, както го правеха в последните две години.

 "България няма да спре сега Македония за започване на преговори, но преди реалното започване на преговорите има няколко етапа: първа, втора междуправителствена конференция. Затова много ясно в българската позиция е записано, че преди насрочването на първата междуправителствена конференция Македония трябва да изпълни следните условия и това ще зависи дали такава междуправителствена конференция ще бъде насрочена и кога, преди втората междуправителствена конференция има друг пакет от условия, който те трябва да спазят и изпълнят", добави още той.

Според  него резултатите от съвместната комисия със Северна Македония не могат да бъдат сурогат между истината и политическата им пропаганда, а трябва да бъдат ясно и точно отчетени.

От думите му стана ясно, че едно от условията, които България поставя пред Северна Македония, е завършване на работата на междуправителствената историческа комисия.

"За нас това означава не опит да се търси някакъв компромис между историческите факти и истина и "измислиците, които те са си наложили през последните 50 - 60 години. Те си представят, че от една страна са историческите факти, а от друга политическите факти или измислени аргументи. И нещо средно да се направи. Не, историята не може да бъде компромис", добави още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase