Снимка: Bulgaria ON AIR

Българската болнична асоциация предлага на премиера Бойко Борисов спасителен план - държавата да плаща в пълен размер осигуровките на всички осигурени от държавата. Според изчисленията това ще налее още 1 млрд. лева в бюджета за здраве.

Още по темата

Според разчетите това ще запази размера на вноската от 8%, която останалите трудещи се внасят в касата всеки месец. От болничната асоциация ще предложат нов метод за устойностяване на клиничните пътеки, за да не се стигне до доплащания.

"Срещата от миналата седмица беше поредна. За първи път последователно болничните асоциации в България се обединяват в единни позиции, които да отправим към държавата. Искаме водеща тема в дискусиите да е качеството на здравните услуги. Винаги слагаме акцент на финансирането, а водещо трябва да е именно качеството", каза в "България сутрин" председателят на Българската болнична асоциация Свилена Димитрова.

Тя уточни, че от ББА са се противопоставяли винаги на делението на частни и общински държавни болници, защото всички трябва да гледат в обща посока.

"В годините сме видели много модели и опити за реформи от кабинети. Важно е на експертно ниво да се вземе правилно решение. Сигурни сме, че здравеопазването е недофинансирано от държавата", коментира Свилена Димитрова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя посочи, че подходът, който предлагат е солидарен. И е сигурна, че проблемите в здравеопазването идват от недофинансиране на клиничните пътеки.

"В България няма правилно остойностяване на клиничните пътеки. Ние предложихме модел, който е работещ във Великобритания. Поканата за среща с премиера беше единна от всички болници. Медицинските специалисти в България трябва да получават достойни възнаграждения", сподели още председателят на Българската болнична асоциация.

Димитрова коментира и ситуацията с медицинските сестри, напуснали столична болнична. "Трите компонента на качествено здравеопазване е да имаме добра апаратура, нови технологични метологии и добри специалисти".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase