Снимка: архив "Булфото"

Съставът на Апелативния съд в София, начело със съдия Калин Калпакчиев, дължи обяснение за мотивите, с които пусна предсрочно на свобода убиеца Джок Полфрийман на Андрей Монов, смята Красимир Ципов от ГЕРБ.

Още по темата

От думите му стана ясно, че такова решение е рядко срещано.

„Като гражданин смятам, че Калин Калпакчиев най-малкото дължи отговор на близките на убитото момче да разясни много добре какви са били мотивите за това решение при положение, че най-нормалната практика при тези казуси е когато остават една, две или максимум три години до изтичането на присъдата, да се вземат такива решения

Освен това според Ципов е интересно да се чуе и становището на Съюза на съдиите, чийто председател е Калпакчиев.

"Да чуем как ще се произнесе по такова решение, тъй като обществените реакции са ясни, хората са възмутени, а близките на убитото момче очакват отговор какви са мотивите при положение че самият Полфрийман заяви при произнасянето на присъдата му, че българският съд е корумпиран", коментира Ципов.

Очаква се австралиецът Джок Полфрийман да бъде пуснат от затвора днес.

Той е в ареста от края на 2007 г., когато извърши убийството в центъра на София. След спор и сбиване тогава с компанията на Монов австралиецът намушка фатално с нож студента и рани Антоан Захариев.

Тъй като вече е изтърпял половината от наложеното му наказание, Полфрийман се възползва от правото си и от променения закон, за да поиска предсрочно освобождаване.

Софийският градски съд трябваше още през м.г. да разгледа молбата му, но осъденият пожела да се запознае с внесените документи от затворническата администрация.

Делото беше отложено, но Полфрийман преценил, че няма смисъл да иска предсрочно освобождаване, след като становището на администрацията е, че трябва да стои още в затвора.

В документите пишело, че Полфрийман е стриктен и изпълнителен, но имало още какво да се работи с него.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase