Кадър: Bulgaria ON AIR

Висшият съдебен съвет заседава по процедурата за избор на нов главен прокурор. Прокурорската колегия обсъди етичните и професионални качества на зам.-главния прокурор Иван Гешев.

На заседанието присъства и единственият номиниран за следващ обвинител номер едно.

Още по темата

Това е първото от двете изслушвания, през които трябва да мине Гешев, преди да се стигне до официалното потвърждаване на тази кандидатура преди гласуването й на 24-ти октомври, съобщи БНР.

Според колегията към ВСС, отговорност и стриктност са само част от качествата, които притежава Иван Гешев. Магистратите са на мнение, че тези му качества са достатъчни, за да заеме Гешев поста на Цацаров.

Те опоменаха и множеството международни признания, които действащият зам.-главен прокурор притежава.

Общото становище на членовете на Комисията по атестиране и конкурсите към Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет е, че няма данни, които да поставят под съмнение професионалните качества на Иван Гешев да заеме поста главен прокурор

За своята кандидатура Гешев бе лаконичен по темата, но коментира скандала в БНР и спирането на програма "Хоризонт". Той обяви, че проверката тече, а резултатите от нея ще бъдат оповестени най-късно до края на седмицата, предаде Bulgaria ON AIR.

До 24 октомври се очаква кандидатът за нов главен прокурор да не коментира изслушванията на комисиите поради етични причини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase