Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Мнозинството в парламента преодоля ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за военното разузнаване.

Държавният глава върна за ново обсъждане поправките, защото не беше съгласен цивилно лице да има право да оглави Служба "Военна информация" като алтернатива на досегашното изискване да е военнослужещ.

Oще по темата

И все пак при повторното гласуване в пленарната зала за промяната гласуваха 134 законотворци, а против бяха 57.

Според президента обаче, ако цивилно лице оглави разузнаването, това не би съответствало на мястото, което заема службата като неразделна част от въоръжените сили на Република България.

Радев с вето заради "цивилния" шеф на "Военна информация"

Държавният глава смята, че ръководителят на службата следва да притежава необходимата експертиза, изразяваща се в специфични познания и професионален опит, с цел осигуряване изпълнението на основните ù задачи, свързани не просто с добиване на разузнавателна информация, а и с информация, необходима за отбраната на страната и за защитата на националната сигурност от външни посегателства, рискове и заплахи.

По време на дебата Николай Цонков от БСП припомни, че винаги шефът на службата е бил военнослужещ.

Според него има риск, ако бъде назначено цивилно лице, то да е било част от партия и възниква въпросът за неутралитета.

"Явно идеята е тази система да бъде овладяна", обвини той.

Милен Михов от Обединени патриоти пък пресметна, че това е 19-ото вето на Румен Радев и явно той очевидно ще е рекордьорът по използването на това конституционно право.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Мая Маноловаа

преди 4 години

Предлагам Пеевски да го оглави!

14

Анонимен

преди 4 години

Най добре и да е от ЦРУ.Продажници!

13

Victimized

преди 4 години

Как така давате за пример Борисов като глав сек. вие нормални ли сте. Все едно той пък се справи чудесно, с шапката и шлифера препасан с патлака обикаляше да отчита поредното поръчково убийство. Да си шеф на военното разузнаване, трябва да имаш идея и задълбочено познание за военното дело, за въоръжение, за военни тактики и така на татък, какво знае един цивилен с максимум правно образование, а по вероятно с диплома по философия за всичките тези неща? Кога ще ги учи, в движение ли?

fallback