Снимка: Правителствена пресслужба
fallback

Общ преглед
Виждам държава, която просперира. Това каза новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която е на посещение в България.

Визитата е част от консултациите, които тя провежда с лидерите на държавите-членки на ЕС преди представянето на пълния състав на новата Комисия за одобрение пред ЕП.

Oще по темата
Тук съм, за да слушам много внимателно какви са вашите приоритети, вашите очаквания. Ние в Европа можем да успеем само, ако обединим усилията си, посочи тя на брифинг с премиера Бойко Борисов в МС.

Новата шефка на ЕК каза още, че отдава голямо значение на приноса на източноевропейските държави в ЕС. Тя акцентира на предизвикателствата пред Европа, като изброи - дигитализацията, демографските проблеми, сигурността, миграцията.

По думите й важно е да се инвестира в дигитализация и образование, защото младите хора са бъдещето. Урсула фон дер Лайен посочи, че у нас това се прави и изтъкна добрите ни макроикономически показатели.

Сигурна съм, че ще се намерят прекрасни решения за съществено важен портфейл, заяви тя.

Урсула фон дер Лайен посочи, че очаква с нетърпение да продължи доброто сътрудничество с премиера Бойко Борисов и българския еврокомисар.

В настоящата ЕК Мария Габриел отговаря за "Цифрова икономика и цифрово общество". Тя е номинирана от правителството и за следващ еврокомисар.

"Не бива да се спекулира с ресори, какво сме се договорили и какво искаме", коментира пък премиерът Бойко Борисов. Наскоро той даде да се разбере обаче, че страната ни иска "модерен" ресор като дигитализацията.

С удоволствие бихме работили за това, изтъкна Борисов и допълни, че са важни хората и инвестициите от страна на западните държави в квалификация и образование в страните от Централна и Източна Европа и на Балканите.

Двамата ще проведат работна среща в Министерския съвет, на която ще обсъдят различни теми от европейския дневен ред и от световната политика.

През юли тази година Европейският парламент избра Урсула фон дер Лайен за бъдещ председател на Европейската комисия. Тя е първата жена, избрана за председател на Комисията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

275

Пенсионер

преди 4 години

Дано се харесат и се вземат с Борисов. Ще бъдат чудесна двойка.

274

ЦРУ от Сф

преди 4 години

БРАВО на Урсула ! Много точно определение - ПРОСПЕРИРАЩА !!! Даже ще кажем - " МНОГО ПРОСПЕРИРАЩА "....след 45 години КОМУНИСТИЧЕСКА ДИКТАТУРА......след през 90-те ТОТАЛЕН ПОГРОМ и ГРАБЕЖ на БГ от *** .просперираме - ТРЪГНАХМЕ от 3$ пенсия и 6 $ заплата при самостоятелното у-ние на БСП !

273

61337

преди 4 години

Това е откровена гавра с народа

fallback