Снимка: БулФото

Страната е в много тежка криза по отношение на африканската чума по свинете. Това призна пред bTV министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Тя беше категорична, че държавата, в лицето на властта, не се е провалила в превантивните мерки срещу разпространението на заболяването, но видя и грешки.

Още по темата

"В определени области е можело да се положат повече усилия - обучение на населението. Какво е африканска чума, как възниква и как се разпространява заразата, както и какви са последствията. Сега това предприето, близо месец представители на научната област са на терен в Северна България", коментира Танева.

Иначе ресорният министър обясни, че в момента има регистрирани 28 огнища на заразата.

"При 65 регистрирани свинеферми - в пет има огнища и върви процес на евтаназиране. Останалите свинекомплекси се намират на 18 областни територии, около тях са определени 20-километрови санитарни зони, в които следва да не отстанат стопанства без мерки за босигурност, без значение каква собственсост са", продължи тя.

По думите й само в шест области на страната няма необходимост от превантивни мерки срещу разпространението на африканската чума по свинете.

Тя отбеляза, че стопанствата без мерки за биосигурност са най-рисковият фактор за изключително бързото разпространение на чумата. Освен това, летните месеци са пик за болестта, няма лечение и няма ваксина.

Накрая Десислава Танева разказа повече подробности и за самия произход на заразата и нейния път до България.

Оказва се, че навлизането на чумата в Европа може да се проследи до 2000 година от Русия и е продължила да се движи по страните от Източна Европа.

"В Русия това заболяване не могат 12 години да го изкоренят, има милиони засегнати свине. У нас първият регистриран случай е през 2018 година", изтъкна министърът.

Танева беше категорична, че в нито една страна, в която заболяването се е появило, не е било изкоренено напълно. Тя обясни, че много добре разбирала тежката ситуация на стопаните, които отглеждат животните в тип "заден двор".

Според нея, мярката за доброволното умъртвяване на прасетата обаче работи и е положителна, защото стопаните нямало да изгубят месото напълно.

"6 месеца след края на заразата, хората ще имат възможност отново да отглеждат свине", поясни тя.

По думите й са взети и специални мерки по отношение на разпространението на дивите прасета, които са различни и се взимат според сезона - изграждат се капани и се осъществява подборен лов.

"Ние имаме 23 регистрирани случая при дива свиня и 40 засегнати прасета", допълни ресорният министър Десислава Танева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase