Снимка: НАП
fallback

Признавам, че не сме били достатъчно внимателни. Нашият стремеж беше да предоставяме все повече електронни услуги на все повече хора, за да могат да изпълняват задълженията си по-лесно, но подценихме баланса между достъпност и сигурност. Това каза на специален брифинг директорът на Националната агенция по приходите Галя Димитрова по повод изтеклите милиони лични данни от сървърите на агенцията.

"Трудно събираме ИТ специалисти с необходимата квалификация", каза още Димитрова.

Oще по темата

Анализът за причините за инцидента е показал пропуски в работата на звената на НАП за информационна сигурност. Димитрова обяви, че вече са уволнени ръководителите на отделите „Информационна сигурност” и „Информационни системи”.

"Обмисляме, че тази дейност - поради спецификата си, би могла да бъде аутсорсвана”, обяви тя и добави, че освен това вече се работи по създаването на нова ИТ инфраструктура.

"НАП е постигнала и постига забележителни резултати. Няма друга агенция по приходите в европейски мащаб , която е да е увеличила три пъти приходите си", изтъкна още Димитрова.

Директорът на приходната агенция отново посъветва българските граждани да сменят единствено паролите си и персоналния индентификационен код /ПИК/ към НАП и потвърди, че не е необходимо да се сменят личните карти.

Галя Димитрова заяви, че финансовият министър Владислав Горанов не е поискал оставката й, а настоява за решения за справянето с проблема.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

92

gor

преди 4 години

Goranov е престъпник.1. Накара СМГ да приеме сина му, който беше скъсан на изпита.2. Той живее в чужд апартамент на частен бизнесмен.3. Сградата, в която живее е същата, в която се намира и хакера.Boiko е престъпник1. Манипулира, заплашва, убива, рекетира и краде2. Няма бивша мутра. Той си остава мутра.Geshev1. Осъди Иванчева, независимо, че основния свидетел се отказа от показанията си2. Без доказателства обвини ИТ фирма, че хакнала НАПТримата са от ромски клан, който вече 20 год

91

Ми2

преди 4 години

Аз съм сигурен, че паролата е била 123456

90

Анонимен

преди 4 години

Порнофилма тепарва ще го гледаме....но държавата е стабилна !

fallback