Снимка: БТПП
fallback

Почти половината или цели 45% от българския бизнес е готов да финансира партиите след отпадането на държавните субсидии. Това сочи ново проучване на Българската Търговско-промишлена палата.

Изследването е направено в  периода 28 юни-3 юли 2019 година (преди влизане на законовите поправки за намаляване на субсидиите) и целта му е да изясни отношението на работодателите към приетите наскоро промени във финансирането на политически субекти.

Oще по темата

Според 75% от фирмите, ако държавната субсидия се премахне или стане 1 лев на глас, партиите ще оптимизират структурите си и ще станат по-ефективни.

Повечето компании считат, че намалената субсидия ще бъде компенсирана с пари от бизнеса - 74% от анкетираните.

Около 60% от компаниите виждат като ефект при намаляване на субсидиите на 1 лв. изчезване на „малките“ партии и оставане само на „големите“ партийни структури.

Оказва се, че българския бизнес вижда и други предимства пред новия модел - ще бъде ограничено членството в партиите по т.нар. "семеен ред", ще се намали зависимостта на партиите от гласоподавателите, ще се минимизират разходите за несвойствена дейност и ще станем свидетели на по-стриктен вътрешнопартиен контрол.

В анкетата членовете на БТПП предлагат да се обърне внимание и на други средства за финансиране на партиите – по-голям членски внос и предоставяне на разумни рекламни пакети преди изборите.

Участници в анкетата смятат, че финансовата подкрепа за партиите трябва да идва от членовете или симпатизанти с лични средства, като партиите следва да печелят хората с идеите си. Като ефект от редуциране на субсидията партиите виждат и създаването на една по-конкурентна среда – защото те няма да разчитат на пари от държавата.

45-те процента от фирмите, които вече са готови да финансират партиите, обаче поставят някои съществени условия. Например те изискват по-голяма  прозрачност на предоставяните средства, както и на разходването им.

Също така, бизнесът иска да се криминализира получаването на суми с неясни източници.

В същото време, почти 46% от работодателите се притесняват, че новият модел ще донесе повече натиск от страна на партиите върху бизнеса или че определени компании ще бъдат покровителствени. Това са основните аргументи и на противниците на драстичното съкращаване на държавните дотации за партиите.

67% от анкетираните споделят виждането, че когато партиите са финансирани от фирмите или НПО, то трябва да има фиксиран максимален размер. Таванът да е определена сума, но да не е свързана с размера на компанията или оборота.

72% са против финансирането да е определен процент от оборота или приходите на компаниите, 62% са против финансирането да се извършва на база на размер на компанията (микро, малко, средно или голямо предприятие).

63% заявяват, че размера на субсидията за партиите трябва да бъде 1 лев на глас, а 78% подкрепят въвеждането на лимити за финансиране. Решението за намаляване на субсидиите е добро,но ще има търсения ефект само ако има по-затегнат контрол, защото от анкетата си проличава мнението на бизнеса, че плащанията „под масата“ ще останат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

45

Анонимен

преди 3 години

ПРЕДЛАГАМ НА ВСЕКИ ИЗБИРАТЕЛ ДА СЕ ПРЕВЕДАТ ПАРИТЕ ЗА НЕГОВИЯ ГЛАС. КОЙТО ДЪРЖИ НА ПАРТИЯТА СИ ИМ ПРЕВЕЖДА СУМАТА ЕДВА ЛИ ЩЕ ИМА КУПЕНИ ГЛАСОВЕ ТОГАВА ПОНЕЖЕ ПАРТИЯТА БИ ТРЯБВАЛО ДА ФАЛИРА И ТОВА ДА ГО ИМА. РАБОТИ ДОБРЕ ПАРТИЯТА ВСЕКИ ЩЕ ИМ ПРЕВЕДЕ НЕ РАБОТИ ОСТАВА БЕЗПАРИ.

44

Анонимен

преди 4 години

И diоти, за заплати няма- за партиите има! Кво му казваш на това!!! Дано никой не им бачка вече на смръдливите "бизнесмени"

43

Анонимен

преди 4 години

Да ги финансират анонимно, хем да знаем, че е от чисто сърце и не чакат отплата

fallback