Снимка: БТПП

Почти половината или цели 45% от българския бизнес е готов да финансира партиите след отпадането на държавните субсидии. Това сочи ново проучване на Българската Търговско-промишлена палата.

Изследването е направено в  периода 28 юни-3 юли 2019 година (преди влизане на законовите поправки за намаляване на субсидиите) и целта му е да изясни отношението на работодателите към приетите наскоро промени във финансирането на политически субекти.

Още по темата

Според 75% от фирмите, ако държавната субсидия се премахне или стане 1 лев на глас, партиите ще оптимизират структурите си и ще станат по-ефективни.

Повечето компании считат, че намалената субсидия ще бъде компенсирана с пари от бизнеса - 74% от анкетираните.

Около 60% от компаниите виждат като ефект при намаляване на субсидиите на 1 лв. изчезване на „малките“ партии и оставане само на „големите“ партийни структури.

Оказва се, че българския бизнес вижда и други предимства пред новия модел - ще бъде ограничено членството в партиите по т.нар. "семеен ред", ще се намали зависимостта на партиите от гласоподавателите, ще се минимизират разходите за несвойствена дейност и ще станем свидетели на по-стриктен вътрешнопартиен контрол.

В анкетата членовете на БТПП предлагат да се обърне внимание и на други средства за финансиране на партиите – по-голям членски внос и предоставяне на разумни рекламни пакети преди изборите.

Участници в анкетата смятат, че финансовата подкрепа за партиите трябва да идва от членовете или симпатизанти с лични средства, като партиите следва да печелят хората с идеите си. Като ефект от редуциране на субсидията партиите виждат и създаването на една по-конкурентна среда – защото те няма да разчитат на пари от държавата.

45-те процента от фирмите, които вече са готови да финансират партиите, обаче поставят някои съществени условия. Например те изискват по-голяма  прозрачност на предоставяните средства, както и на разходването им.

Също така, бизнесът иска да се криминализира получаването на суми с неясни източници.

В същото време, почти 46% от работодателите се притесняват, че новият модел ще донесе повече натиск от страна на партиите върху бизнеса или че определени компании ще бъдат покровителствени. Това са основните аргументи и на противниците на драстичното съкращаване на държавните дотации за партиите.

67% от анкетираните споделят виждането, че когато партиите са финансирани от фирмите или НПО, то трябва да има фиксиран максимален размер. Таванът да е определена сума, но да не е свързана с размера на компанията или оборота.

72% са против финансирането да е определен процент от оборота или приходите на компаниите, 62% са против финансирането да се извършва на база на размер на компанията (микро, малко, средно или голямо предприятие).

63% заявяват, че размера на субсидията за партиите трябва да бъде 1 лев на глас, а 78% подкрепят въвеждането на лимити за финансиране. Решението за намаляване на субсидиите е добро,но ще има търсения ефект само ако има по-затегнат контрол, защото от анкетата си проличава мнението на бизнеса, че плащанията „под масата“ ще останат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase