Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ситуацията с африканската чума по свинете е тежка, в момента имаме умъртвени около 500 животни в малки стопанства от типа „заден двор“, като не се включват евтаназираните животни, обяви вицепремиерът Томислав Дончев, цитиран от "Фокус".

Той посочи, че до вчера огнищата в страната са 21, като може вече да са и 22. По думите му те са малко в сравнение с Румъния, където има 1500, но ситуацията е тежка.

Още по темата

"За съжаление, сезонът е подходящ за разпространение на заразата, но се вземат радикални мерки. Проблемът е, че сред обществеността и управата в засегнатите райони няма пълно съдействие. Има опити и за извеждане и за транспортиране на животни, което означава разпространение на заразата", изтъкна вицепремиерът.

По думите му, точно поради тази причина са мобилизирани служители не само от МВР, но и от българската армия и други звена, за да се осигурят карантинни мерки и да се ограничи разпространението на заразата.

"Най-лошата новина е, че имаме влизане на заразата в промишлени свинекомплекси, което е много лошо, въпреки че там се вземат най-високи мерки за био сигурност“, поясни Дончев.

Той уточни, че когато се определя място за загробване на животни, се прави със специалисти, включително и от Басейнова дирекция, които трябва да одобрят мястото.

"Има екарисаж във Варна, но за съжаление всички специалисти ветеринарни лекари твърдят, че не е възможно транспортирането на животни на такова разстояние, тъй като това означава допълнителни шансове за разпространение на заразата на стотици километри от огнищата, така че предписаната мярка е след евтаназирането – загробване на място и всички специалисти участват в определяте на това място. Без тяхното одобрение, не може да се случи загробването“, каза още вицепремиерът Томислав Дончев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase