Снимка: pixaBay

Еврокомисията ще поеме 75% от разходите, свързани с умъртвяването и дезинфекцията на фермите, заяви еврокомисарят по здравеопазване и сигурност на храните Витянис Андкрюкайтис пред БНТ. Той обясни, че единственият начин да се овладее ситуацията в България е евтаназията на заразените с африканска чума прасета.

Още по темата

Еврокомисарят изрази готовност да се срещне с министъра на земеделието Десислава Танева.

Той предупреди, че висурът е много опасен за прасетата и в момента няма ваксина срещу него. Той се разпространява и сред дивите прасета и най-вероятно е дошъл в България от Румъния, а там от - Украйна и Молдова.

"Европейският ветеринарен екип в момента е в България. Те работят рамо до рамо с българските официални контролни власти и ветеринарните служби. Много е важно да се разбере по какъв начин инфекцията е преминала към една от най-големите свинеферми в страната ви", обясни той.

Андкрюкайтис припомни, че преди две години в България отново е имало африканска чума, но само при диви прасета и тогава не се е стигнало до заразяването на домашните.

"Хората по места трябва да разберат, че ситуацията е много сложна. Трябва със сигурност да се спре разпространението на заразата чрез дивите прасета, нелегална търговия, чрез храната на прасетата, чрез транспорта и човешкия фактор. Много е важно да се разбере, че човешките дейности, специално нелегалната продажба на свинско месо е много опасна", добави още той и призова местните власти за прилагането на строги мерки.

Според него избиването на животните е много болезнено за хората, но това е единственият начин, за да бъде спряна заразата. Трябва да бъдат умъртвени не само заразените прасета, но и тези, които са били в близост до тях.

Андрюкайтис коментира, че не трябва да се търсят конспиративни теории, свързани с тези мерки. Само така може да бъде спасен целия сектор и бъдат намалени икономическите щети.

Танева призна: Мерките за чумата закъсняха

"Мога да ви дам примери с много ефективни мерки в Чехия, където заразата беше спряна чрез умъртвяване на прасетата. А сега и в Белгия. В Белгия беше установена африканска чума само по дивите прасета, но въпреки това властите решиха да предприемат строги мерки и бяха умъртвени и домашните прасета, които да били в близост до тях. Разбира се, хората ще бъдат компенсирани за финансовите си загуби", каза още еврокомисарят.

Както в Белгия, и в България хората, които загубят животните си ще бъдат финансово компенсирани. Еврокомисията поема и 75% от разходите, свързани с умъртвяването и дезинфекцията на фермите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase