Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

По повод 182-ата годишнина от рождението на Васил Левски в началото на днешното пленарно заседание лидерът на НФСБ Валери Симеонов припомни делото на Апостола.

Още по темата

Кога най-сетне ще бъде канонизиран Васил Левски?

"Благодарение на този велик българин всички ние имаме невероятното щастие днес да имаме собствена родина България, да се наричаме българи и да говорим на български език", каза Симеонов в декларация от името на "Обединени патриоти".

Той посочи, че Васил Левски е извършил революционната промяна в мисленето на хората в 19 век и е създал оснавата на организираното революционно движение.

"Да преклоним глава пред делото на Васил Левски, който извърши революционна промяна в мисленето на хората от 19 в., променяйки стратегията на четническата съпротива и на индивидуалната спонтанна борба срещу поробителите на България. Създавайки комитет след комитет, създаде основата на организираното революционно движение. Върху тази основа беше извършена и мащабната дейност по орагнизацията на Априлското въстание, което предизвика Руско-турската освободителна война и донесе свободата на България", каза още лидерът на НФСБ.

Симеонов изрази и съжалението си, че Светият синод не е канонизирал Васил Левски за светец.

"За съжаление тази година Светият синод писмено отказа да канонизира най-великия българин за светец. Независимо от това мисля, че в сърцата на всеки един от нас най-големият български светец е Васил Левски. Поклон пред паметта му", завърши лидерът на НФСБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase