Снимка: Булфото, архив

Преди една година от НФСБ се обърнаха с молба към Светия Синод да разгледа въпроса с канонизацията като светец на йеродякон Игнатий, познат със светското си име Васил Иванов Кунчев и известен като Апостола на свободата Васил Левски.

Още по темата
Отговор обаче и до днес няма.

Така че от партията изпратиха ново писмо до висшия духовен клир и настояват за лична среща с патриарх Неофит, за да бъде обсъден въпросът.

В писмото, подписано и от лидера на политическата сила Валери Симеонов, се посочва, че предложението Левски да се нареди до светците е срещнало голяма обществена подкрепа, включително и сред мнозина свещенослужители.

"Но по необясними за нас причини въпросът и до ден днешен не е разглеждан от Светия синод на БПЦ", оплакват се политиците.

"В своята история Светата ни Православна църква неведнъж е откликвала на молбите и духовните потребности на миряните, дълги векове е съумявала да съхрани не само Вярата, но и българския дух на народа ни. Храбри свещенослужители рискуваха не само сана си, но и свободата и дори живота си, за да поведат борбата за независимостта на БПЦ, на която се радваме днес. И благодарение на която вие, уважаеми архиереи, имате високата отговорност да водите БПЦ", посочват от партията.

"Ето защо не само вярваме и се надяваме, но и имаме право да настояваме да бъде разгледано предложението за процедура по канонизацията на Васил Иванов Кунчев и отново повтаряме готовността и желанието си за среща с Негово Светейшество Българския патриарх", пишат от НФСБ.

А в мотивите към предложението си преди година патриотите обясниха, че в народната памет Васил Левски отдавна е възприет като светец заради саможертвата му в името на свободата на българите – не само светска, но и да изповядват православната вяра свободно, без гонения, хули и поругание.

Коментари Напиши коментар

67

Анонимен

преди 5 месеца

Вчера изтрихте обективния ми отговор.
Апостолът ще се нареди, не звучи добре тази дума в съвремието, когато го погалят три папи по тиквата, или пъпеша.
Изтрийте ме пак.

66

Гробокопач

преди 5 месеца

Левски е революционер, водач на борбата за национално освобождение и няма как да е светец;))) Винкелът от малтийският масонерски орден, няма как да ги разбира тия работи. А щом си революционер, се налага и да бастисаш тоя-оня... Ора за тепане, много и тогава и сега! Но, този въпрос се повдига още от 90-сетте и е една претоплена манджа;))), претоплена, но развалена и много мирише;)))

65

Гробокопач

преди 5 месеца

До тес
Завалийката...;))) Има си чакаш;))) и да се покайваш;)))