Снимка: БулФото

Лидерът на НФСБ и бивш вицепремиер Валери Симеонов на практика омоловажи огромния скандал от последните дни, в който сървър на Националната агенция по приходите стана обект на хакерска атака и личните данни на милиони българи изтекоха в мрежата.

"Какво толкова секретно има в данъчните декларации и в ЕГН-тата", учуди се Симеонов пред Нова.

"Подобни действия са неизбежни актове на намеса и няма никаква сигурност за софтуера", обясни той.

По отношение на отмняната на машинното гласуване от вчера, Симеонов каза, че тези непрекъснати промени в решенията са неприятни.

Още по темата

"Действията на ГЕРБ са на принципа на Борисов, на принципа проба-грешка, но така, хвърляме държавата в хаос", коментира той. Вчера парламентът прие на първо четене отмяната на този вид вот за местните и парламентарни избори.

Въпреки това Симеонов е категоричен, че стои зад тезата, че машинното гласуване е много голям риск, тъй като никой не можел да гарантира обективността и безпристрастността на фирмата, която доставя и обслужва техниката.

"Там може да се намеси и някой бизнесмен. Затова и това гласуване го няма никъде в Европа", обясни тезата си той.

Валери Симеонов коментира и актуалните скандали в групата на "Обединени патриоти", които се засилиха съществено след като лидерът на "Атака" Волен Сидеров беше освободен от поста председател на Парламентарната група.

"Решението за освобождението на Волен Сидеров от поста председател на парламентарната група не е на коалиционния съвет, а на парламентарната група", уточни той и добави, че единствената причина за решението е, че Сидеров не идвал на работа.

" От началото на мандата на кабинета Сидеров е присъствал на пленарни заседания през 4% от времето", изтъкна бившият вицепремиер.

Симеонов разказа и че в началото националистът започнал като председател с носене на скъпи питиета в парламентарната група, за да може да сплоти колектива.

"Това обаче не работи - не сме в парламента да осъществяваме детските си мечти", обясни той.

Симеонов беше категоричен, че новото ръководство на парламентарната група работи добре и заради това смята, че ще успее да убеди ВМРО да подкрепи ветото на президента върху финансирането с дарения на политическите партии. Двете формации имат разминавания по този въпрос.

"Предстои дебат и напасване на позициите. Мисля, че ще постигнем обща позиция", завърши Валери Симеонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase