Снимка: bgonair.bg


"Правителството ви е бавноразвиващо се. Състоянието на киберсигурността ви е пародийно". Това е посланието на анонимните хакери, които източиха от НАП масив от 57 папки с лични данни на милиони хора и фирми. 

Още по темата

Според експерти проникването в системата вероятно се е случило години преди източването на данните. Оказва се, че в разпратените масиви има и доста актуална информация.

"За себе си установих, че има моята данъчна декларация, която беше на 11 февруари 2019 г. Открих ЕГН, открих имена, открих адрес, открих деклариран данъчен доход", сподели Любомир Тулев.

Стана ясно, че 3% от информацията, съдържаща се в базата от данни, циркулира свободно, което открива съответните рискове за потенциална злонамерена употреба.

"Компании могат да изнудват, да манипулират, да шантажират свои конкурентни фирми. Биха могли да бъдат подложени на шантаж политици, чиито доходи са станали известни в публичността", посочи Тулев пред Bulgaria ON AIR.

От приходната агенция обещаха да направят одит и подобрение на информационната сигурност. А разследващите смятат, че атаката е направена от чужбина.

Според Любомир Тулев това, че е използван руски провайдер, не означава, че Русия стои зад това нещо.

И докато реалните щети за потребителите все още не са ясни, новината за хакерската атака предизвика вълна от сарказъм в мрежата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase