Снимка: архив "Булфото"

Стотици хора с психични проблеми, умствена изостаналост или деменция чакат за място в институция, но за момента няма как да бъдат настанени. Заради липса на капацитет се налага голяма част от психично болните да прекарват повече от година в държавните психиатрични болници, а след това съдбата им е неясна.

Още по темата

Още 2 млн. лв. за психиатрична помощ, но достатъчни ли са?

Домове за възрастни с умствена изостаналост в цялата страна са 27, и те са препълнени. При капацитет от 2080 души в тях са настанени 2021, става ясно от писмен отговор на депутатски въпрос на социалния министър Бисер Петков. Домовете за пълнолетни с психически разстройства са 13. В тях са настанени 977 души при капацитет от 1020 души.

В същото време 658 хора с психически проблеми чакат за лечение в болница. Тези с умствена изостаналост, които са на опашката са 169.

Бисер Петков обяснява още, че е в ход програма за деинституализация на грижата на хората с уврежданията, като е предвидено тя да завърши до 2035 г.

Според плана трябва да бъдат закрити 5 дома за хора с умствена изостаналост и 5 за хора с психически проблеми. От тях ще бъдат изведени 405 възрастни с психически проблеми и 381 с интелектуални затруднения. На тях ще им бъде оказана помощ в общността съобразно индивидуалните им потребности.

В ход е изграждането на 100 нови подкрепящи услуги
, от които ще се възползват 2 140 души. Сред тях са създаването на 10 центъра за социална рехабилитация и интеграция за хора с психични разстройства и умствена изостаналост, както и 6 дневни центъра за подкрепа на хора с деменция и техните семейства.

Предвидено да се изградят и 68 центъра за хора с увреждания и възрастни хора като 30 тях са за хора с психически разстройства, 22 за хора с умствена изостаналост, 7 с различни форми на деменция и 9 за такива, които не могат да се обслужват сами.

Центровете се изграждат с пари от оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“. След като изтече срокът за програмата финансирането ще се поеме от държавната хазна.

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 2 години

ако има стаичка с частни асенсьор, дераса и палкон... знаме кой ще дойде за вечеря

21

Анонимен

преди 2 години

От тях 240 в парламента с диагноза маниакална шизофрения и наполеонов комплекс.Да Волен Сидеров и другите двама глупаци са начело на опашката те са най-спешни и другите ги пускат да прередят опашката за лекарства в психиатрията, иначе почват да крещят като на.е.бани гарги и не се търпи и е време бой да ядат.

20

Тикводиспенсер

преди 2 години

Предполагам, че имат право да се кандидатират и да гласуват, като се имат предвид резултатите от представителната демокрация, очевидно в тази статистика са спестени няколко нули, три или четири.