Снимка: БулФото
fallback

Вече няколко месеца продължава борбата между България и Турция за привличането на нов завод на автомобилния гигант "Volkswagen". След като решението на борда на директорите на компанията беше отлагано неколкократно, миналата седмица се появиха медийни публикации в немския печат, които отдават сериозно предимство на турския град Измир.

Днес в ефира на bTV бившият министър на икономиката Трайчо Трайков коментира ситуацията и каза, че "се очертава решение, което не е в наша полза".

Oще по темата

По думите му, ако бъде взето неблагоприятно за страната ни решение, трябва да се направи анализ на всички стъпки, които са били предприети от участниците в процеса от наша страна, защото иначе "институционалната памет се губи".

Според Трайков по време на преговорите, в опита да бъде привлечена компанията, се наблюдавали и положителни процеси като добро взаимодействие между общинската и държавната администрация, което досега е било "невиждано".

"Не могат да се пренебрегнат обаче и дългогодишните неудачни политики, които са довели до това състояние на образователната система, която не произвежда качествени кадри за бизнеса или липсата на инфраструктура по т.нар. "Северен коридор" от Кулата към Хамбург", обясни той.

Бившият министър изтъкна, че общата среда в една държава също е много важна, но гиганти като "Volkswagen" могат лесно да се договорят с всяко правителство, докато малките компании са по-уязвими от корупционни практики".

Трайков коментира и малките трикова на правителствата, чрез които те раздават стимули на компаниите да инвестират в страната им. "Допълнителните бонбончета" от страна на Турция например са поръчки на коли на "Volkswagen" за цялата турска администрация.

"Когато бях министър, исках да се въведат общи преференции за компании, които избират да правят производството си в ЕС", разкри Трайков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

160

gazaro go6o

преди 4 години

Всеки ден го пише и няма да спра..Всички, които още мислите че ГЕРБ, БСП, ДПС са нищо различно, сте за психо диспансер...

159

Ази

преди 4 години

"Всяко зло за добро" е казал народа.Защо избягаха от Словакия ? Защото страните от Е С в един момент са с претенции за същите заплати , като в Германия и евтината раб. ръка вече не е такава.Решението за завода бие яко и по реномето на Б.Б, да се разбере , че лизачеството и подмазвачеството не вършат работа.Б.сега е ,като нас..ан.Хак му е.

158

Анонимен

преди 4 години

няма върхивенство на закона...току виж някой партиец им взел бизнеса

fallback