fallback

„Избирането на председател на ЕК започна доста конфликтно“, каза в предаването „Брюксел 1“ Зинаида Златанова, бивш представител на ЕК в България и бивш вицепремиер.

Очаква се във вторник да се гласува кандидатурата на Урсула фон дер Лайен. Възможно ли е обаче да не бъде избрана? Какво следва от всичко това – нова процедура, нови кандидатури, нови преговори между лидерите в ЕС и политическите групи?

„Всичко е възможно, когато имаме вот. Разбира се, нито една възможност не е изключена, но нека да отбележим и нещо друго. Тя беше силно подкрепена от държавните и правителствените ръководители от Европейския съвет. Това беше кандидатурата, в която съветът се обедини, след като пропадна тази на господин Тимерманс“, коментира Зинаида Златанова. Според нея, много от държавните и правителствени представители, които заседават в Европейския съвет, са и партийни началници на голяма част от депутатите, които седят в ЕП“. Тя даде пример: „както е и в нашия случай – Бойко Борисов е премиер и в същото време е председател на управляващата партия. Не може да няма и определено влияние от тази гледна точка върху някои членове на ЕП по линия на партийната дисциплина. Ще бъде интересно и предстои да видим“, уточни Зинаида Златанова.

Какво следва, ако се стигне до ситуация, в която не бъде избрана тази кандидатура?

„Европейският съвет има тридесет дни да предложи друга на Европейския парламент и всичко тръгва отначало. Ще се загуби доста ценно време в този казус“, заяви Зинаида Златанова, бивш представител на ЕК в България.

Цялото интервю можете да гледате в предаването „Брюксел1“, събота, 17.30 часа по Bulgaria on air!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 4 години

Дано не успее да събере гласовете. Много слаба кандидатура, както и останалите около нея. Минорното настроение се усеща навсякъде, интересът към нея е минимален. Демокрацията и принципите за избор на председател на ЕК бяха подкопани. Да се бяха опитали по-лош избор не можеше да направят. Някакъв случаен министър от Германия, за който доводите бяха, че е жена и майка на 7 деца.... какви сериозни аргументи само ?! ЕС наистина може да се разпадне поради липсата на лидерство, това е трагедия.

14

Анонимен

преди 4 години

16, пишете като цирей, видно е, че имате нужда да се прочистите отвътре от "гной".

13

дедо Ташунко

преди 4 години

до номер 12. Момченце (момиченце), не се заяждай с мен. Живея от 34 г. в Германия и се интересувам от глупостите, които вършат политиците и политичките (да си пазят .......). Урсула като министър на отбраната се носеше през цялото време от провал към провал. Не случайно съм избрал този ник, защото провокирам и.д.о.т.ч.е.т.а като теб да се на.ак.ват и да излизат от кожата си. Колкото повече минуси ми поставят, толкова повече се кефя, че съм го *** на ***.и.т.е креатури отново.Бъди здрав

fallback