Снимка: архив, Булфото

Ще се разпадне ли коалицията Обединени патриоти, след като лидерът на “Атака“ Волен Сидеров вече не оглавява парламентарната група? Според НФСБ и ВМРО коалицията е стабилна, но според „Атака“ споразумението между трите политически сили е нарушено.

Засега обаче депутатите на Волен Сидеров не смятат да напускат ПГ, но предстои да решат какви ответни действия да предприемат срещу колегите си, които във вторник решиха да сложат на ръководния пост Валентин Касабов и Искрен Веселинов.

Иначе всички са категорични, че заседанието на ПГ вчера е било редовно, само че на него не са отишли депутатите от „Атака“.

Преврат при "Обединените патриоти": Сидеров вече не е шеф на ПГ

„Обсъдихме факта, че от месеци няма реален организационен живот на групата и заради това беше направена промяната в ръководството“, обясни новият съпредседател Веселинов.

Той призна, че представителите на“Атака“ системно бойкотират заседанията и по този начин бламират работата на цялата група.

Още по темата

„Всеки ще може да докаже дали е в политиката за постове или за правене на политики, ние се опитваме да правим такива политики и сме сериозно бламирани от факта, че не се води диалог, че няма заседания, защото ръководството досега беше пасивно“, коментира още Искрен Веселинов.

За Валентин Касабов коалицията е стабилна, но призна, че не знае дали отстраняването на Сидеров от шефското място няма да окаже негативно влияние върху целостта й.

„Не виждам реакция от Сидеров, вчера беше редовно заседание, няма нищо странно, нищо лошо, част от ръководството си отива, но Обединени патриоти сме тук и вървим напред“, каза той.

А Веселинов добави: „Една длъжност не е трон, а длъжност, на която да се вършиш работа“.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов припомни, че лично той е искал оставката на Сидеров много пъти.

„Това са формални промени, всички знаят, че повече от 9 месеца НФСБ не приема председателството на Сидеров поради редица съображения“, отсече той.

Десислав Чуколов от „Атака“ обаче смята, че решението на НФСБ и ВМРО е нарушение на коалиционното споразумение, което трите формации подписаха преди да влязат в парламента.

Според него то стои дори над правилника за работата на ПГ на ОП.

Валери Симеонов пък настоя, че има сериозни разлики между коалиционното споразумение и правилника на групата.

„Правилникът определя редица правила, по които тя да работи, а досега тя не работеше, така че тази промяна на ръководството трябва да се приема като акт на оздравяване“, настоя той.

Чуколов пък съобщи, че датата на протокола за смяната на ръководството е 8 юни, така че явно решението е взето преди месец.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase