Снимка: архив, Булфото

ЦИК е виновникът за високата цена на вота на европейските избори, заяви омбудсманът Мая Манолова на брифинг във връзка с предложените промени за отмяна на машинното гласуване.

Още по темата
"Преди 10 дни предупредих, че започва кампания срещу машинното гласуване и че се готви отмяна на машинния вот. За съжаление се оказах права. На 28 юни организирах форум в подкрепа на машинното гласуване, а на 1 юли изпратих отворено писмо до народните представители и ЦИК с 15 препоръки как машинното гласуване на предстоящите местни избори да бъде успешно", обясни Манолова.

Тя със съжаление обаче заяви, че усилията ѝ да спаси машинния вот и чрез него честността на изборите, са били напразни.

По нейни думи непосредствено преди изборите, авторитетна социологическа агенция е измерила нагласите на избирателите за гласуване с машини и 54% от българските граждани са казали "да" на машинното гласуване.

"Въпреки липсата на информационната кампания и издадените методически указания в последния момент, въпреки пречките, които бяха създадени в някои СИК, в 310 секции от 3 000 с машини са гласували повече от 50% от избирателите. В 650 секции процентът на гласувалите с машини е над 40%", уточти омбудсманът.

Мая Манолова към ЦИК: Искам честни избори!

Тя допълни, че аргументът, че с машинното гласуване не са намалели недействителните бюлетини, не е верен.

"При гласуване с машина не е възможно подаване на недействителна бюлетина", поясни Манолова. Тя също така отрече твърдението, че машините са оскъпили вота.

"ЦИК оскъпи вота, като нае машини на цената, на която можеше да ги купи. По признание на фирмата, която предостави машините, наемът е в размер на 70% от цената на машината. Подозирам, че наемът е 100% от цената на машините. Виновникът за скъпия машинен вот е ЦИК", категорична беше тя.

По нейни думи машинното гласуване би разобличило кражбата на вот и това е и причината да искат да го отменят.

"Машините разобличиха нечестното състояние на протоколите от СИК. Доказателството за това е на сайта на ЦИК. В 1 129 секции има неотчетени в окончателния протокол преференции, в 80 секции има неотчетени гласове за партии. Това са близо 40% от секциите, в които е имало машини. Това доказателство е очевидно в случаите, в които СИК е посочила в окончателния протокол по-малко гласове за дадена партия и даден кандидат от подадената машина", поясни Манолова.

"Машините разобличиха неотчитането на гласове и кражбата на вот и това е истинският мотив. Истинският мотив е, че машините не ядат кебапчета и не вземат по 50 лева“, коментира тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase