Снимка: Facebook
fallback

По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, посланикът на Република Сърбия у нас Владимир Чургус бе извикан днес в Министерството на външните работи. Поводът бе изказване на министъра на външните работи на Република Сърбия Ивица Дачич от 6 юли 2019 г., в което той прави коментар на отговор, даден от българския министър-председател Бойко Борисов на пресконференция в Познан, съобщават от МВнР.

Тогава Борисов изрази мнението, че очаква от бъдещият върховен представител по външната политика на ЕС - испанецът Жозеп Борел, да защитава интересът на ЕС и припомни, че за разлика от Испания, цели 23 държави от ЕС признават Косово. Това прокирата Дачич да се обърне директно към българският премиер от телевизионно студио, в което го призовава да не влияел на Борел и че ЕС не признава Косово.

От външно днес обясняват, че пред посланик Чургус е изразена позицията, че изказването на министър Дачич е неприемливо и не отговаря на очакванията на българската страна за поддържане на приятелски и добросъседски отношения.

Oще по темата
Подчертано е, че на срещата в Познан българският премиер говори като европейски политик и коментарът на външен министър на страна извън Съюза в този случай е неуместен.

Изтъкната е и ролята на България за европейската интеграция на Западните Балкани и в частност на Република Сърбия, успехите на Българското председателство на Съвета на ЕС, което успяло да върне този ключов за региона въпрос в европейския дневен ред.

На срещата е повдигнат въпросът и за последвало изявление на сръбския външен министър Ивица Дачич за информационна агенция "Танюг", което също се оценява като неприемливо от българската страна. В тази връзка настоятелно е изразено очакване подобни изказвания да не се повтарят в бъдеще.

Посланик Чургус благодари за подкрепата, която България оказва за европейския път на Република Сърбия, и подчерта връзките между двата народа, като обърна внимание на емоционалния характер на изявленията.

"Всички имаме интерес от добри отношения със съседите и стабилност в региона", подчертал той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

70

Цариброда

преди 4 години

Алоо, недей да говориш за Българите от Западна България! Истинските Българи от Западна България се намират в окупираните от Сърбия Български Западни Покрайнини - 6 села във Видинско и Монтанско, Цариброд и 7 села, Босилеград и 5 села и Струмица (която е посръбчена и пофиромчена)! Това са хора преживели (а много от тях уви, не успели да го преживеят) сръбския ГЕНОЦИД!!! Внимавай, хюмнe нйедно какво говориш и каква любов имат Българите от Западна България към сърбите! Внимавай,,,,,,,

69

Анонимен

преди 4 години

До 46Да ама Боко не е пеел песни и маанета на Ердоган ,както направи Ивица Дачич при посещението на Ердоган в Белград!

68

Анонимен

преди 4 години

Всички имат интерес от добри отношения със съседите бас ловя, че калинките не са схванали как им се е присмял сърбина право в лицата. Калинките не са като всички това е един особен вид насекоми, които нямат съседи.

fallback