Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

БСП отказва да види реалността, заслепена от ламтежа си за власт. А реалността е, че България се развива, макар и бавно и неравномерно. Такова мнение изрази социалният антрополог Харалан Александров в интервю за 24 часа.

Той коментира изводите от изминалите европейски избори и смята, че заради ниската активност, всички партии са понесли загуби и никоя от тях не може да се нарече истински победител.

По думите му, голямата грешка на социалистите била, че са направили елементарната грешка да създадат свръхочаквания за радикална промяна, каквото очакване няма в самото общество.

Според него, въпреки относителната бедност, корупцията и слабостите на управлението на ГЕРБ, все повече хора се замогват, стабилизират се и градят планове за бъдещето.

"Тези хора има какво да губят", обоснова се той.

БСП са се държали преднамерено грубо, арогантно и агресивно, залагайки на "примитивните и разрушителни страсти на тълпата."

Още по темата

"Това им е стар номер, който партията-майка - болшевишката БКП - неколкократно е използвала в кървавата си история по заповед на Кремъл и в услуга на съветския империализъм. Този път номерът не мина", каза Александров.

ГЕРБ от своя страна пък се ориентирали към реалността, а премиерът Бойко Борисов се вълползвал от огромното предимство на властта - възможността да разполага с ресурсите на държавата и да прави нещо, които могат да ощастливят хората.

"Да не подценяваме и способността на Борисов да ощастливява хората със самото си присъствие", изтъкна експертът.

Попитан има ли шанс Слави Трифонов да заеме силни политически позиции, Александров коментира, че такъв шанс има - шоуменът имал ресурс, познат е на всички и е ярък публичен говорител.

"Той и неговите сценаристи функционират като своеобразно правителство в сянка, макар и под светлитните на прожекторите", изтъкна антропологът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase