Снимка: БулФото

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев определи поведението на Националната електрическа компания като нагло и безочливо. Повод за думите му стана обявеният от днес търг за електрическа енергия, който отново ще се проведе със същите "изкривени и манипулирани" параметри, заради които бизнесът вече протестира.

Преди време четирите големи работодателски организации в страната протестираха срещу умишленото, според тях, създаване на дефицит на електроенергия и изкуствено повишаване на цените.

Още по темата

Велев припомни и на какво се дължи тяхната позиция. Става дума за търг, при който е оферирана енергия без гарантиран почасов профил. Купува се такава за три месеца напред, а на предния ден се получава информация за кой час каква такава ще има.

"Няма друг такъв търг. Когато има такива с отклонения – това се определя със съгласието на продавач и купувач. Докато в случая това отклонение се определя от продавача. Ние настояваме да се направи проверка на тези оферти", категоричен бе Велев пред bTV.

Днес той коментира и неприетата оставка на шефа на НЕК Петър Илиев, който преди време я депозира, но от БЕХ не я приеха.

"Ние не знаем в чия полза се управлява НЕК, но очевидно не се управлява в полза на икономиката, в полза на нашите членове, които дават работа на 82% от наетите и тяхната продукция формира 86% от брутната добавена стойност на страната. Хората, за които работи изпълнителният директор на НЕК, не са тези, а те са успели да се преборят за неговия пост”, изтъкна Велев.

Той беше категоричен, че работодателите настояват манипулираните търгове за електроенергия да бъдат разследвани и държат на среща с министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase