Снимка: Булфото, архив

Видео 21.05.2019

Токът за бизнеса у нас скъп, в челната тройка сме

България отдавна не е страната с най-евтина енергия за индустрията, вече сме държавата с третия най-скъп ток за бизнеса, а в отделни дни сме дори с най-скъпия. Това стана ясно от думите на председателя на АИКБ Васил Велев, който беше гост в предаването "Денят ОN AIR".

Той обясни, че има повишение на цената с над 50% спрямо май миналата година .

"Имаме монопол без да имаме регулиране. Главната цел е интегритет, с оглед получаване на добро качество и добра цена", подчерта Велев.

"Определено смятаме, че има признаци на манипулация и действията на НЕК са съзнателни и умишлени", каза още той пред Bulgaria ON AIR.

По думите на Велев главният проблем е недостататъчната либералицазия по отношение на енергетиката.

"Ако не се свържат борсите пак ще сме на картата като едно петно. Другите страни имат свързаност", отбеляза председателят на АИКБ.

АИКБ смята, че претенциите на малките ВЕИ производители са неоснователни. Факт е и санкция от 28 млн. лева заради двойното им субсидиране, съобщи Велев.

"Има обжалване на закона в Конституционния съд, но инстанциите, до които те са отнесли жалбите си, са отхвърлили претенциите им. Малките ВЕИ-та нямат персонал, те се управляват от мобилни устройства, легенда е, че създават поминък за хората. Те имат претенции за още 200-300 милиона лева", каза той.

От АИКБ настояват и за въвеждане на задължителна матура по математика, както у нас, така и в целия ЕС, тъй като бъдещето на цифровизацията минава именно през по-задълбочените познания на хората в тази сфера. Това на свой ред означава и по-високи доходи за този тип специалисти, смята Велев.
 

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 3 седмици

Не са се оплаквали от скъп бензин. Не смеят. Сега искат пак държавата да трупа дългове заради тях, за да им е евтино. Защо не излязат работодателите пред Лукойл на един протест? Само обикновени хора недоволстват.

8

Анонимен

преди 3 седмици

Аз не разбирам , как тока за бизнеса куде се ползват огромни киловати е на същата цена, като на едно домакинство на дребно. Няма никаква логика. Трябва да намалите тока на фирмите , за да имат условия да се развиват още подобре. Има машини по 30 50квч ..

7

Как

преди 3 седмици

Половината държави в ЕС нямат атомни централи и копуват от свой съсед, но не са в топ 3 на най-скъпия ток. Още един монопол от ГЕРБ. Добър закон написаха за уш "свободния" пазар на ток.