Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Антикорупционната комисия не откри конфликт на интереси по скандала "Апартаментгейт“ и така оневини замесените, но това не означава, че проверката на политиците е приключила.

"Производствата за конфликт на интереси нямат нищо общо с проверките на прокуратурата. Това, което ще обуслови резултатът от нашите проверки, е резултатът от данъчните ревизии на НАП, защото когато НАП върне ревизиите на прокуратурата, ще стане ясно има или не престъпление, на първо място данъчно“, обясни главният прокурор Сотир Цацаров.

Той увери, че произнасяне на КПКОНПИ не може да повлияе на проверката.

Цветанов, Панов, Ангелкова и още... чисти за "Апартаментгейт"!

Обвинението изпрати сигнала до антикорупционната комисия още когато гръмна скандалът с покупката на луксозния имот на бившия зам.-председател на ГЕРБ и шеф на ПГ на партията Цветан Цветанов.

Още по темата

Цацаров разясни и защо КПКОНПИ е изпратила сигналът за шефа на ВКС до Инспектора на ВСС.

"КПКОНПИ няма право да се занимава с магистрати, единственият орган, който може да го прави е Инспекторатът. Спекула е твърдението, че за останалите са приключили проверките, а за него не е“, отсече главният прокурор.

Във вторник стана ясно, че КПКОНПИ не е установила конфликт на интереси при проверките срещу Цветан Цветанов, министъра на туризма Николина Ангелкова, бившия зам.-министър на младежта и спорта Ваня Колева, бившия зам.-министър на енергетиката Красимир Първанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и председателя на ВКС Лозан Панов.

Те бяха разследвани от комисията по информация в медиите, излязла преди няколко месеца, за имоти купени на по-ниски цени от пазарните.

Скандалът "Апартаментгейт“ гръмна първо при Цветан Цветанов.

През март стана ясно, че той се е сдобил с нов луксозен имот. Новата му придобивка е апартамент, заемащ цял етаж в една от най-луксозните сгради в София, разположена в столичния квартал "Изток". Към жилището има и ВИП асансьор, който ще отвежда Цветанов и семейството му от личния им (двоен) гараж в сградата директно в дома им.

Въпреки че той твърдеше, че всичко е напълно законно, под обществения натиск Цветан Цветанов беше принуден да напусне председателското място на ПГ на ГЕРБ, а след евроизборите се прости и с мястото си на шеф на предизборния щаб на ГЕРБ и остана редови член партията.

Цецка Цачева също беше принудена да хвърли оставка и да се прости с поста на министър на правосъдието.

Тя също е купила от фирмата "Артекс" имот в столичния квартал "Изток".

Цачева отрече апартаментът й да е на цена по-ниска от пазарната, защото го била платила още на изкоп.

Фирма на депутата от ГЕРБ Вежди Рашидов също е купила апартамент от същата компания, също на цени, по-ниски от пазарните. Самият той обаче обясни, че цената, която е платил за сделка на фаза "чертеж и основи" не е никак малка.

След като стана ясно, че и Ваня Колева си е купила евтино жилище, тя набързо подаде оставка, а премиерът я прие. Нейната съдба сполетя и Красимир Първанов.

Лозан Панов обаче категорично отказа да се оттегли от поста си, въпреки че се разбра, че съпругата му Елисавета е безспорният лидер в класацията по най-евтино придобит луксозен апартамент от "Артекс".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase