Общ преглед
Премиерът Бойко Борисов сравни Гоце Делчев с Че Гевара на фона на поредния спор със Северна Македония за историческото ни минало.

 "Исторически ние сме си съседи и сме си мили. Надявам се колегите от Северна Македония да приемат необходимите заключения, за да се спазва договорът за добросъседство и да продължим да ги подкрепяме за НАТО и ЕС“, каза той на откриването на втория икономически форум в Пловдив.

Още по темата
За него Гоце Делчев си остава български герой, който се е жертвал, заложил е всичко за свободата на Македония.

"По същия начин и Че Гевера от Аржентина е отишъл да се бие за  свободата на Куба. И вместо тези герои със своите саможертви да ни правят по-силни и да ни обединяват, стават ябълка на раздора", коментира премиерът, цитиран от "24 часа“.

Борисов е убеден, че Балканите имат в момента политици с разум и опит и споровете ще бъдат преодолени.
Премиерът не пропусна да се похвали с добрите икономически резултати на страната.
Той показа графика, от която се вижда, че огромният срив в българската икономика започва от 1990 г. 

"Чак когато ние идваме, започва напред. 10-15 години тотална загуба. Който иска да се припознава, но когато фактите говорят и Конфуций трябва да мълчи",  отсече  Борисов.

Според него този възход се дължи на добра данъчна среда.

"Нашата икономика се ориентира към машиностроене и металургия. Затова е този ръст. Принадената стойност остава тук. И последните 10 г. два пъти са се вдигнали доходите. На приказки е много лесно. Доходи се вдигат с бизнеса, с тези, които правят БВП и добавената стойност. Това увеличава заплати и пенсии", каза той.

 "Ако тръгнете от София до Бургас и до Истанбул, карате по магистрала. "Струма" е към своя финал. Имах среща с гръцкия опозиционен лидер и мой приятел Кирякос Мицотакис. Ципрас също ми е приятел. При тях  предстоят избори. Но заедно с гръцкия бизнес трябва да натиснем, за да се направи скоростен път от Александруполис до магистрала "Марица". Така ще свържем Босфора, Черно и Егейско море", подчерта премиерът.

По думите му всички на Балканите сме велики.

"Имаме Велика Гърция, Велика Албания, Велика Турция, Велика България. Исторически сме се били с всички съседи и те с нас. Резултатът - Западните Балкани са най-изостанали. Тази част от Европа е толкова пропита с кръв, нека я направим място за добър бизнес и просперитет", препоръча Борисов. 

Според него Гърция е по-подредена от нас, но там нещата се случвали  по-бавно.

"Всеки бизнесмен, който дойде, се интересува за колко време тировете прекосяват границите. Затова разширяваме и  Калотина с две КПП-та. Тъкмо построихме АМ "Тракия" и тя отесня. 57 000 коли минават по нея на денонощие, посочи премиерът. Той съобщи, че юли-август стартират пътя Монтана-Видин. После идвал ред на Търново-Русе.

Борисов завърши с призив към Турция, Гърция и Кипър.

"Надявам се да намерят разумно решение за находищата на газ в Кипър. Не е добре да дрънчат оръжия близо до нас. Има възможност огромни количества газ да се прекарват през Гърция, Турция и България. Не е нормално натовски държави да влязат в спор“, категоричен е  Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар