Снимка: BulFoto

Димитър Благоев е не само основоположник на организираното социалистическо движение в България, но и достоен държавник. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова при отбелязването на 163-ата годишнина от рождението на Димитър Благоев-Дядото.

Датата се почита от БСП всяка година в къщата-музей на Благоев в Банкя. Организатори на събитието са Националният съвет на БСП, Градският съвет на БСП - София и Районният съвет на социалистите в Банкя.

Още по темата
По думите на Корнелия Нинова, с  активната си политическа позиция в парламента и с работата си на страниците на списание "Ден" и "Ново време", на вестник "Работник", Благоев поставил на дневен ред индустриализацията, модернизацията на България, нейното духовно и европейско развитие.

Тя изтъкна,  че за него  социализмът бил равенство между хората и чиста и свята република.

"Днес неравенствата растат, бедността е непоносима за милиони хора, принципите на чистата и свята република се погазват. Ние, социалистите, продължаваме идеите му и делата му. Атакуват ни наши опоненти, хулят ни, клеветят ни. Но както казва самият Благоев: "Наш дълг е да смъкваме маските на византийците и лъжците" и да вървим напред. Поклон пред мъдростта на Дядото", заключи  Корнелия Нинова.

Димитър Благоев Николов, наричан от последователите си Дядото, е считан за основоположник на социалистическото движение в България. Изповядва марксистки идеи, в статиите си предлага идеята за организиране на работническата класа и за придаване на политически характер на борбите ѝ. Има водеща роля за организиране на сътрудничество между балканските социалдемократически партии. Развива идеята за Балканска федеративна република.

Димитър Благоев умира на 7 май 1924 г. в София

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase