Снимка: БулФото

На тези избори се оправда една моя стара теза - че ГЕРБ умеят да правят избори, а БСП могат да правят конгреси. Това каза бившият президент Георги Първанов (2002-2012г.) в обширно интервю пред 24 часа.

По думите му, премиерът Бойко Борисов е дал открит урок на левицата с приобщаването на СДС, земеделците и "Гергьовден" към собствената си листа.

"Т.е. отвори ветрилото, което е израз на друга политическа култура. Вляво това не се случи. Напротив, свидетели сме на една трайно изолационистка политика. Така далеч не може да се стигне", категоричен е Първанов.

Бившият президент изтъкна, че урокът от тези избори е, че "щом сме разделени - губим всички".

Още по темата

Той смята, че каквито и данни да вадят от БСП, тези избори са били загубени, а левият човек е бил потиснат от низ от такива резултати.

"Не просто промяна или обединение на лявото, а да се намери формулата за единство на цялата опозиция. Нещо, което простигнахме преди 20 години на местните избори и бихме Костов. Сега не знам какво може да направят. Дано ме опровергаят, бих бил благодарен, ако чудото стане", коментира създателят на АБВ.

Според него, много хора не виждат управленска перспектива в левицата.

На въпрос дали Корнелия Нинова става за премиер, Първанов изтъкна, че партийните членове на "Позитано" не я възприемат като техния бъдещ премиер.

"И това е нещо върху, което трябва да помислят. Могат да се наложат, но тогава стои въпросът, дори при хипотетична победа, за съдбата на бъдещето управление. Не може да се управлява на инат. В опозиция може да демонстрираш инат, но напук да правиш управление - не става", смята той.

По думите му, идеята на Борисов за левче партийна субсидия на реален глас е абсолютна демонстрация, която той лично не разбирал.

"Грешно е да се свежда реформата на политическия модел до субсидията", убеден е Първанов.

Големите партии, вярва той, прибират пари от бизнеса, въпреки юридическите забрани сега, а това води до тотално деформиране на системата.

Относно последните спорове между България и Северна Македония, Първанов, който е историк по образование, коментира, че общата комисия, която е натоварена да реши общите исторически въпроси, е обречена на неуспех.

"Моето обяснение е, че това беше заложено в непремерения, недалновиден текст на договора за приятелство, който не реши проблема с общата история, така както го направиха гърците, а го прехърли върху една комисия, която няма мандат и е обречена да завърши зле", аргументира се той.

Според него, ключът към разрешаването на проблема е да се приеме, че македонската държавност има своите корени в Илинденско-Преображенското въстание. Но това само потвърждавало, че тези корени са в българската история.

Запитан дали трябва да заложим изчистването на проблемите с Македония за подкрепата ни за членството й в ЕС, той коментира, че нашата подкрепа трябва да бъде под условие.

"Ако отстъпим опожарената територия на миналото, на историята, това ще бъде най-тежката загуба и провал на нашата дипломация", изтъкна Първанов.

На въпрос дали е говорил по темата с премиера Борисов, той отвърна положително и заяви, че министър-председателят знае за какво става дума.

"Въпросът е дали ще има волята и характера да се опре на западните си ментори. Защото каквото и да е направил Борисов през годините, една такава черна дупка би могла да остави неприятна след неговото управление", коментира Георги Първанов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase