Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Настоявам за спешен коалиционен съвет след завръщането на премиера в България, заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов в сутрешния блок на БНТ. По думите му по този начин не може да се води политика, като вече дори стои на дневен ред въпросът за евентуално денонсиране на коалиционното споразумение с ГЕРБ.

Симеонов поясни, че във вчерашния ден НФСБ се е събрала с ръководството на ВМРО и са си дали равносметка, че решението за партийната субсидия не трябва да минава.

Още по темата
"Такова предложение ликвидира тотално многопартийната демокрация“, посочи Симеонов и допълни, че многопартийната демокрация е най-висшата форма на демокрация, постигната от обществото.

"Премахване на субсидиите спрямо партии всъщност превръща системата точно в някакъв американски модел, който в България ще бъде афганистански, а не американски. Какво представлява американския модел? Финансиране, от което остават две партии", посочи още лидерът на НФСБ.

Левче субсидия за партиите – популистко и решено набързо

Според него пред очите на цялото общество ГЕРБ е влязъл в коалиране с ДПС. "Нека ГЕРБ да реши кой иска да й бъде партньор. Ако иска ДПС, да заповяда. И без друго плащаме висока цена за присъствието си във властта. Не може да се извиняваш. Не може да предприемеш такъв удар срещу демокрацията", каза още Симеонов.

"Цялата тази тема започна с един ненормален начин за правене на политика - политика на емоция, политика на инат“, посочи още лидерът на НФСБ и уточни, че предложението за намаляването на партийната субсидия не е обсъждано на коалиционен съвет.

Той припомни, че през 2015 година коалицията "Патриотичен фронт" е направила предложение за намаляване на субсидията на 6 лева. "Безспорно е вярно, че тази субсидия е безкрайно раздута, тя трябва да бъде намалена. Но ликвидирането на субсидиите води всъщност до ликвидиране на възможността не само да съществуват малките партии като нашата, като тези на колегите, но и навлизането на нови политически партии."

Във връзка с приетите нови разпоредби за шума, които Народно събрание окончателно прие в четвъртък, Симеонов коментира, че се чувства удовлетворен. "Има един закон, който е прост, опростен, действен, елементарен и който задължително ще доведе до резултатност в борбата с тази болест на цивилизацията“, посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase