Снимка: Кадър Bulgaria ON AIR
fallback

Депутатите решават дали ще намалят парите, които партиите получават от държавната хазна за издръжка. На гласуване ще бъде подложено предложението на Министерския съвет те да бъдат орязани от 11 лева на 1 лев за реално получен глас на избори за парламент.
Oще по темата

Борисов и Нинова пак се скараха - за партийните пари и "прегръдката на ДПС"

Предложението дойде след като стана ясно, че политическите сили са получавали дори повече пари. Предстои да бъдат обсъдени всички предложения - от намаляване на 1 лев, през намаляване наполовина... до разрешаване партиите да получават пари от фирми.

"Това е политика, която ще доведе след себе си сериозни последици, за които много хора не са подготвени. Трябваше да има доста по-дълъг дебат. Темата за субсидиите е изключително сложна и има своята история, която започва още преди 1989 година", коментира в студиото на "България сутрин" политическият психолог проф. Антоанета Христова.

Според социолога проф. Михаил Мирчев обаче всичко започва не от 1989 г., а от 2001 г., когато този тип финансиране на партиите е било внесено.

"В мотивите изрично е записано, че финансирането от държавата, а не директно от фирмите, е антикорупционна мярка. А какво се случва в момента? На практика се оказва, че се опитват да узаконят крупната държавна корупция по време на избори", посочи той.

И бе категоричен, че целият този шум е медийна завеса, целяща да прикрие други важни неща, случващи се в държавата.

"ГЕРБ нямат никакъв проблем с парите. Те не получават дарения. От друга страна имат достатъчно, за да спестяват", подчерта проф. Мирчев пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

67

Край

преди 4 години

Естествено че "социолозите" ще реват - нали с тия пари партиите на тях плащат. Ина телевизиите.НУЛА лева субсидия заслужават.Нека станем като в Чехия ...Намерили с какво да ни плашат. Чехия е държавата която се развива най-добре от всички бивши соц страни.

66

...

преди 4 години

Бе за такава бананова република като нашата ко може да се каже! Тука съд закон и такива гуйна няма от едно 30г. Даже се съмнявам, че сме бананова република! Щото те тия репиблики са къде къде по-добре от нас вече! Инак то се вижда как се краде! От всичко се краде! И тия дето най-викат дръжте крадеца те най-много крадът! КОлкото до партийте и политиката, ми че то там и мафията може да им завижда! При това не благородно! Та така драги ми смехурковци!

65

Щяхме да разберем?

преди 4 години

До Анонимен 62: Щяхме да разберем сами? С пиар и рязане на ленти Бойко усля да спаси ГЕРБ в последната седмица преди изборите. И то без да харчи нито една стотинка, за държавна сметка. А за една минута клип телевизиите искат по 5000 лева, че и повече. Как партиите да обяснят какво са направили, как да научат хората за това? Затова на заседанията на Народното събрание дебатите се превръщат в шоу, защото е безплатно. И така може да се прави политика, но с какво качество и за чия сметка?

fallback