Снимка: БСП
fallback

Според левицата въпросът за размера на партийните субсидии беше форсиран,  а въпроси от такъв характер не бива да се решават по такъв начин.

"Едно предложение, което започна с грандиозното обещание за намаляване на партийните субсидии, се превърнa в цялостен дебат за финансирането на партиите, който върви към отварянето на възможността за частно финансиране на политическите сили. Тази възможност беше изключена от българското законодателство", коментира зам.-председателят на ПГ на БСП Крум Зарков по време на среща с НПО сектора за партийната субсидия в Народното събрание, цитиран от пресцентъра на БСП.

Oще по темата

Според него е необходим задълбочен дебат както между политическите сили, така и между политическите сили, гражданското общество и експертите.

Ваня Нушева, програмен директор на "Прозрачност без граници" посочи, че въпросите за финансирането на политическите партии и кампании са сериозни и поради тази причина не би следвало да бъдат разглеждани прибързано, да се подхожда популистки към тях, без обмисляне на последствията от едни или други законодателни промени.

"Основната критика на експертите е спрямо подхода на осъществяване на промените. Търсят се елементарни решения с популистки наклон. По тази тема се изисква висока степен на консенсус, защото въпросът е обществено значим. Липсата на оценка на политическите последици е друг детайл от подхода за извършване на законодателни промени. В краткосрочен план ще се ограничат легитимните финансови ресурси на партиите, а в дългосрочен – те ще приведат политическите партии до невъзможност да функционират адекватно”, каза още тя.

Според Добрин Канев, доц. д-р по политически науки в Нов български университет в случая се засяга  не просто финансирането и партиите, а цялата политическа система- демокрацията.

"Решава се много бързо, в последните минути се вадят предложения, които няма време да се разгледат дори от хората, които се интересуват и изследват този проблем", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Анонимен

преди 4 години

До АнонименИ какво като даваме на американците.Про.дажна душицо...

35

Анонимен

преди 4 години

Много си е добро даже. Що ли не дойде някой експерт, да ми ги разправя тези приказки лично, а все по медиите се пънат.

34

Анонимен

преди 4 години

До Анонимен"държавата дава 11 лева за глас на партиите! партиите пък дават 20+ лева за глас на ромовете! демек, държавата им възстановява около половината харчове за глас под формата на субсидии!"Всъщност държавата дава по 11 лв. на глас годишно, това са 44 лв. на глас за четирите години мандат. А реално се оказа че са си вземали по 53 лв. на глас за четиригодишния мандат. Така че е имало и за ромски гласове да платят и да им останат достатъчно.

fallback