Снимка: архив Reuters

Заради намалената субсидия на 1 лев ще се даде възможност на партиите да се финансират от други източници като дарения от физически и юридически лица. Това стана ясно след среща между ГЕРБ и ДПС сутринта в Народното събрание.

От движението настояват изобщо да няма държавна субсидия, но от ГЕРБ стоят твърдо зад предложението си за 1 лев, тъй като това са решили гласоподавателите на референдума през 2016 г. ДПС и ГЕРБ обаче са се съгласили, че трябва да има отворено финансиране на политическите партии, тъй като формациите не биха могли да се издържат.

Още по темата
"От ГЕРБ се съгласиха за отворено финансиране на политическите партии. И те са съгласни, че с 1 лв. субсидия няма как партиите да финансират дейността и кампаниите си. Затова предложихме амеркански модел на отворено финансиране. Така финансирането ще е публично, няма да има анонимни дарения, ще има публичност от кои физически и юридически лица идва финансирането", обясни Мустафа Карадайъ.

От своя страна шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова обясни, че за да се въведе американския модел на отворено финансиране трябва да се направят промени в закона, с които да могат и юридическите лица да правят дарения, но по напълно прозрачен начин.

"1 лв. е наистина ниска субсидия, няма как партиите едновременно да бъдат ограничени и да получават, каквито и да е дарения, както е в момента. Ако говорим за американския модел, трябва да се направят промени, които да дадат възможност физически и юридически лица да даряват на партиите при пълна прозрачност, попълване на декларации за произход, качване на въпросните декларации в Сметната палата", посочи Стоянова.

Тя добави, че предлагат и общините и държавата да предоставят офиси на партиите, които те да ползват безвъзмездно, за да поддържат структурите си.

"Това означава, че партиите ще имат възможност да имат офиси, без да заплащат за тях, ще имат субсидия от 1 лв., а за другите им разходи по отношение на избори и т.н. ще си търсят подкрепа от различни видове спонсори, физически и юридически лица", обобщи Менда Стоянова.

Мустафа Карадайъ пък допълни, че от ДПС предлагат и да се създаде фонд за изграждане на детски градини и освобождаване от такси в общинските и държавните детски градини, а първата вноска в този фонд да бъдат спестените средства от субсидиите на партиите. От движението предлагат и книгите, и учебниците да се освободят от ДДС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase