Снимка: БСП

Според левицата въпросът за размера на партийните субсидии беше форсиран,  а въпроси от такъв характер не бива да се решават по такъв начин.

"Едно предложение, което започна с грандиозното обещание за намаляване на партийните субсидии, се превърнa в цялостен дебат за финансирането на партиите, който върви към отварянето на възможността за частно финансиране на политическите сили. Тази възможност беше изключена от българското законодателство", коментира зам.-председателят на ПГ на БСП Крум Зарков по време на среща с НПО сектора за партийната субсидия в Народното събрание, цитиран от пресцентъра на БСП.

Още по темата

Според него е необходим задълбочен дебат както между политическите сили, така и между политическите сили, гражданското общество и експертите.

Ваня Нушева, програмен директор на "Прозрачност без граници" посочи, че въпросите за финансирането на политическите партии и кампании са сериозни и поради тази причина не би следвало да бъдат разглеждани прибързано, да се подхожда популистки към тях, без обмисляне на последствията от едни или други законодателни промени.

"Основната критика на експертите е спрямо подхода на осъществяване на промените. Търсят се елементарни решения с популистки наклон. По тази тема се изисква висока степен на консенсус, защото въпросът е обществено значим. Липсата на оценка на политическите последици е друг детайл от подхода за извършване на законодателни промени. В краткосрочен план ще се ограничат легитимните финансови ресурси на партиите, а в дългосрочен – те ще приведат политическите партии до невъзможност да функционират адекватно”, каза още тя.

Според Добрин Канев, доц. д-р по политически науки в Нов български университет в случая се засяга  не просто финансирането и партиите, а цялата политическа система- демокрацията.

"Решава се много бързо, в последните минути се вадят предложения, които няма време да се разгледат дори от хората, които се интересуват и изследват този проблем", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase