Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Очаквам правителството да гарантира, че няма орязване на бойните възможности според заявеното от нас и българските данъкоплатци няма да дават парите си на халос. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев за договора със САЩ за закупуване на изтребителите F-16 след като присъства на Националното тактическо учение "Ответен удар 2019" на полевия учебен полигон "Ново село", предава Фокус.

Още по темата

По думите на държавния глава, всяко едно "мърдане" надолу и орязване на целия пакет води до невъзможност за реализация на оперативните възможности на самолетите.

В понеделник американското посолство в България изпрати официален договор за сключване на сделката на българското министерство на отбраната. Все още не са известни подробности от него, но според военния министър Красимир Каракачанов страната ни очаква да плати малко над 2 милиарда лева за изтребителите и съответното въоръжение и обучение на летците.

"Най-важното в този проект, това което се пропуска, е не толкова самият самолет, а цялостният хомогенен пакет - самолета, оборудването, въоръжението, допълнителното оборудване към самолета, наземното оборудване, което е огромно и обучението на личния състав", коментира Румен Радев.

Според президента, българските Военно-въздушни сили и Министерството на отбраната са разработили един много добър, хомогенен продукт, който е "максимално изстискан, на минимум, но гарантиращ надеждни способности и оползотворяване на бойните възможности на самолета".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase