Общ преглед
Вицепремиерът Екатерина Захариева смята, че напрежението в региона ескалира след атентата върху двата танкера в Оманския залив.
Още по темата
"Дълбоко осъждаме и сме изключително притеснени от новата ескалация на напрежението. Няма как външни министри да не обсъждат и ситуацията в региона, а за  съжаление, ескалацията от вчера в Оманския залив", каза тя след срещата си с министъра на външните работи и международното сътрудничество на Обединените арабски емирства шейх Абдула бин Зайед бин Султан ал-Нахаян, който е на официално посещение в България.

"Атентатът е само месец след като отново имаше нападение срещу 4 кораба в Оманския залив
. Малко по-късно имаше и нападение срещу тръбопровод в Кралство Саудитска Арабия", изтъкна външният министър, цитирана от "Фокус".

Според нея нагнетяването на напрежението в региона е изключително опасно.

Тя призова за бързо разследване и установяване на извършителите на нападенията от вчера и от миналия месец.
Според нея България е много близко до региона, не само географски, но и защото споделяме общи предизвикателства.

" Това, което ни обединява, е непримиримостта и решението да се борим със всички средства срещу тероризма и екстремизма", обяви тя.

"Сътрудничеството между ОАЕ и България в сферата на сигурността е едно от най-важните", обърна внимание  Захариева.

Прибързани заключения не следва да се правят, смята тя.

А за разговора си с шейх Абдула бин Зайед бин Султан ал-Нахаян тя обясни, че са се договорили да установят редовен контакт между дипломатите, така че да увеличат познанията си за регионите.

Според външния министър двете страни могат да си бъдат много полезни.

"Поехме ангажимент българското правителство по-бързо да придвижи процедурата за даване на разрешение за т.нар. "пета свобода на авиокомпания", която иска да оперира на българския пазар", посочи Захариева.

"Много конкретни неща се разбрахме. Много работа има нашият екип да върши", коментира тя и допълни, че трябва да се подпишат споразумения в сферите на икономиката, образованието и земеделието, за които съгласуването е започнало.

Освен това на срещата е станало дума и за увеличение на търговския обмен между двете държави, който според Захариева е нищожен в сравнение със възможностите, които имат и България, и ОАЕ като пазар.

Според шейх Абдула бин Зайед бин Султан ал-Нахаян отношенията между ОАЕ и България са на доверие и желание за развитието им.

"Ще положим усилия с екипите на двете правителства да развием тези отношения и да разкрием нови перспективи за тях", заяви той.

"Споделям казаното, че не сме доволни от нивото на отношенията ни в сферата на икономиката, на туризма, на инвестициите", коментира шейх Абдула.

"Трябва да работим сериозно, за да увеличим цифрите така че да отговарят на мястото, което отреждаме на отношенията ни, и на възможностите на двете ни страни", обяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар