Държавата обмисля да разшири кръга от професии, които са длъжни да докладват на ДАНС, ако имат съмнения, че клиентите им перат пари. Това е следствие на последните промени, приложени в Закона, след критиките на ЕК относно мерките у нас срещу прането на пари.

Брокерите са част от специалистите, които са засегнати от нововъведенията.

"Тези, които се опитват професионално да предоставят услуги, са запознати и не са радостни от повечето промени. Защото този бранш е механично пренесен от директивата и в България е лишен от правомощията и задълженията, които би имал в една такава пазарна обстановка. Ползването на брокерски услуги е търговска дейност и няма вменени отговорности на посредниците за предоставяне на информация", коментира бившият председател на УС на Национално сдружение недвижими имоти Иван Велков.

Председателят на УС на Браншовата асоциация на работещите в сферата на противодействие на изпирането на пари д-р Николай Алдимиров обясни, че категориите за задължени лица по Закона срещу пране на пари, са 35.

"Промените са много и объркват задължените лица. Това, което е важно да се знае, е че всяко лице има отговорност по този закон и е хубаво да я спазва, за да може процесът да бъде процес на превенция", коментира той.

Българка призна за пране на пари в съда в Ню Йорк

Управителят на БАРСПИП Иван Кавръков допълни, че много от мерките не са нови. Той беше категоричен, че не става въпрос за разследвания и шпиониране.

"Става въпрос тези лица, които са посочени като задължени в Закона, да прилагат мерки, чрез които да познават клиентите си и на база на предварително оценен риск за пране на пари, ако видят нещо съмнително, да го докладват на съответните органи", посочи Кавръков пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase