Снимка: БулФото

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева обяви тази сутрин пред Нова, че данъкоплатците няма да платят глобите, наложени за измами и нарушения с европейски субсидии по Програмата за развитие на селските райони. Думите й са по повод решение на Върховния административен съд от края на май, което обяви методиката за определяне на санкциите за нарушения за нищожна. Така, на практика, съдът постанови, че всеки нарушител може да си поиска парите от държавата в срок от една година.

"Ще положим всички усилия да си платят тези, които са нарушили правилата. Има вече платени глоби по издадени актове и държавата си е събрала тези глоби. Други са в процедура - или съдебна, или по събиране на тези глоби", категорична е Танева.

Още по темата
По думите й в момента се работи по създаването на нова методика, по която да се издават актове при открити нарушения.

"Актовете ще бъдат издадени наново и така нарушителите няма да имат основание да ги оспорват", увери тя.

Министърът предупреди, че прокуратурата проверява всички такива обекти и че от тази неделя започват допълнителни проверки на къщите за гости, финансирани с евросредства. Става дума за 14 проекта, с които кандидатстват местни инициативни групи за изграждане на допълнителни дейности към къщите за гости - туристически атракции като басейни, детски площадки, детски кътове, джакузита и други.

"В 3 от 14-те проекта трябва вече да има действащи къщи. Ако наистина е къща за гости - атракционите, които се прилагат ще доведат до по-висока доходност", коментира тя.

Танева допълни и че за всяко съмнение, че бизнес планът е неустойчив - няма да има финансиране.

Министърът уточни, че и в предишния й мандат като министър, е имало индикации за възможни злоупотреби и заради това Програмата за развитие на селските райони въобще не е била отваряна.

"Проверките при ДФ "Земеделие" са 18% при изискване по европейския регламент от 1 до 5% . Очевидно за нас и това е бил малък процент”, коментира Танева.

По думите й от 130 проверки са наложени 80 акта. По 65 от тях в момента са в процедура на вземане.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase