Снимка: Булфото, архив
fallback

Международните паспорти да бъдат с валидност 10 години, а не 5 години, както е досега. Това реши парламентът на първо четене с промени в Закона за българските лични документи.

Oще по темата
С поправките се облекчава и процедурата по преиздаването на български лични документи на сънародниците ни, които живеят в чужбина.

Предложението за увеличаването на давността на задграничните паспорти идва от "Воля". Те се мотивират с това, че повечето визи за държави извън Европейския съюз са за срок от десет години, а те се поставят именно на страница в задграничния паспорт.

Предвижда се МВР да осигури техническите и организационни условия за издаването на паспорти със срок на валидност 10 години не по-късно от 1 януари 2021 г.

С друг законопроект, внесен от Министерския съвет, пък се предвижда нова процедура за подаване на заявления за подмяна на български лични документи чрез автоматизираната информационна система за електронни услуги на МВнР.

Документите ще могат да се получават извън страната лично чрез използване на лицензиран доставчик на пощенска или куриерска услуга. Това облекчение ще се почувства осезаемо от гражданите, които живеят далеч от консулските и дипоматическите представителства, пише в мотивите.

Намаляват се и сроковете за издаване на български лични документи при подадено в чужбина заявление. От 90 дни за обикновена услуга е предвидено срокът да е 45 дни, а при 60 дни за бърза услуга срокът се предвижда да е 30 дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

човек

преди 4 години

Това е май кажи-речи единственото положително и разумно решение на Народното Събрание от много години насам.На бялото не мога да му кажа "черно".Всъщност, България май е последната държава която променя срока на валидност на задграничните паспорти от 5 на 10 години.Така е във всички европейски държави, както и много неевропейски, като САЩ и Канада.Не знам как е в Китай, може само там да са им по 5 години паспортите.

11

dsdf d

преди 4 години

Година и половина за да сменят крайната дата на валидност на паспорта?! Да не се преработят, що не им дадохте 20 години време?

10

човек

преди 4 години

До: номер 8Не ми става ясно въпросът ти ироничен ли е, или наистина не знаеш и питаш.Както и да е. Ако питаш сериозно, то значи си от по-младото поколение, което не е живяло по времето на комунизма.Та значи, тогава нямахме лични карти. Вместо тях имахме паспорти, които бяха със зелени корици и по-малки.С тях нямахме право да излизаме извън страната.За чужбина пускаха много трудно. За да излезеш извън България ти издаваха така наречения "задграничен паспорт", ако имаш връзки в БКП.

fallback