Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След като системните партии в парламента са започнали да играят несистемно, ГЕРБ ще покаже, че и тя може. Така обясни министърът на финансите Владислав Горанов решението на правителството да се намали субсидията за партиите за всеки получен глас да падне от 11 лева на 1 лев.

Още по темата
По предварителни сметки така ще се спестят между 16 и 18 млн. за 2019 г. Следващите годините пък вместо около 38 млн. лв. годишно, партиите ще получават около 3 млн., уточни министърът. Промяната пък ще влезе в сила от 1 юли.

Горанов подчерта, че по принцип е против намаляването на субсидията, тъй като това би довело до зависимости на партиите, но щом обществените настроения са такива, кабинетът ще се съобрази с това.

"Винаги сме защитавали тезата, че партиите трябва да имат разумен начин за финансиране, за да не изпадат в зависимости. Очевидно политическата система е незряла и е много лесно с популистки ходове да обърнеш обществените настроения срещу модела. Но след като системните партии, в случая колегите от БСП, решават точно с тази тема да черпят позитиви, им предоставяме тази възможност. Нека сега да видим как може да се прави политически модел с 1 лев. Ние винаги сме защитавали точно обратното, но щом системните партии започнаха да играят несистемно, показваме, че и ние можем", каза Владислав Горанов.

По повод предложенията на опозицията от БСП и ДПС да се намали ДДС-то на някои стоки, Горанов настоя, че това не трябва да е инструмент за правене на политика. Финансовият министър добави и че намаляването на ставката не означава непременно намаляване на цената.

"Този дебат предстои. Но ДДС не трябва да е инструмент за правене на политика. В България има 3 ставки - нулева, 9% за туризма и общата 20%. По директива четвърта ставка не може да има. Каквото и да се реши в бъдеще, някоя от тези 3 ставки трябва да бъде променена. Но в България не може да има повече от 3 ставки върху ДДС. Т.е. ако се коментира определена група стоки, които трябва да бъдат с различни ставки, трябва да бъдат позиционирани в една от трите възможни – 0, 9 и 20", обясни Горанов.

Той обаче подчерта, че няма гаранция, че промяната на ставката ще бъде в полза на потребителите.

"Масово – в това число и в Гърция, за където колегите често дават пример, ефектът остава по средата - не в масовия потребител, а в търговците и производителите. Т.е. очакването, че ако намалим с 10 пункта ДДС, цената ще намалее с 10 пункта, е ирационално и гарантирам, че цените няма да паднат и само ще се увеличи натискът върху фиска", каза още финансовият министър.

По думите му може да се премахне ДДС-то, но след това ще започне веднага дебата откъде да се финансират основни функции на държавата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase