Снимка: МС
fallback

Холандия ще ни подкрепи за Шенген, когато постигнем прогрес в борбата с корупцията и имаме по-стриктна система за борба с трафика на хора.

Това заяви външният министър на страната Стеф Блок, който е на посещение у нас. Той разговаря с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет и с българския си колега Екатерина Захариева.

"Впечатлен съм от постигнатия прогрес, премиерът ми показа многобройни снимки от съоръженията по външната граница", каза гостът на пресконференция.

Той обясни, че не е имал възможност лично да ги види, но посочи като предизвикателства пред страната ни именно борбата с корупцията и граничния контрол.

Екатерина Захариева заяви, че е крайно време България да се присъедини към Шенген. По думите й от началото на годината има 100 случая на разследвани трафиканти на хора. "Когато видят на място резултатите ни, съвсем скоро се надявам Холандия да вземе решение в полза на България", коментира Захариева.

Тя посочи, че Холандия е най-големият чуждестранен инвеститор у нас и всяка година търговският обмен и туристическият поток нарастват.

Стеф Блок допълни още, че е впечатлен от постиженията на страната ни по отношение на икономическия растеж и държавните финанси. По думите му имаме отлични традиции в сектора на земеделието.

Като много важна област от взаимен интерес той посочи миграцията и напомни, че България е външна граница на ЕС, а пък в Холандия идвали много нелегални емигранти.

"Народът ни трябва да е уверен, че ще има безкомпромисни механизми за охрана, преди да приемем участие на България в Шенген", отново подчерта гостът.

Екатерина Захариева подари на колегата си 110 рози дамасцена, които ще бъдат засадени в Холандия, а пък в отговор получи лалета за 110 години от установяване на дипломатическите отношения между двете страни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

42

Анонимен

преди 4 години

Браво на Холандия никакъв Шенген за България.Корупция на високо ниво в София.Там в чакалнята.

41

Анонимен

преди 4 години

Абе какъв прогрес бе, тука мафията управлява, затова хората бягат, остават най-простите, който са обречени да живеят зле.

40

изводът

преди 4 години

Когато нещо се отлага твърде дълго, следва че може би намеренията не са били искрени.Е, ще живеем и без Шенген. После да не ни обвиняват.Ние пропиляхме и много любов по Русия, но получавахме като правило руский пальчик.Сега се оправяме по-добре от времето когато разчитахме на тях.Те сами ни водят към независимост и това е пътя!

fallback