Снимка: Bulgaria ON AIR

Бюджетният излишък от близо 3 милиарда лева, се дължи на по-доброто състояние на родната икономика, каза в "Денят ON AIR" депутатът от ГЕРБ Александър Иванов.

Според него брутният вътрешен продукт на страната се е повишил с близо 40% през последните 8-9 години и поради тази причина излишъкът в хазната е толкова голям. Иванов обясни, че контрабандата на различни стоки у нас е паднала до 4-5 процента, което също се отразява на приходите.

"Това е устойчив растеж, който е над средното от този в еврозоната. Не трябва обаче да харчим този излишък. Трябва предвидимост на разходите и устойчивост в приходите, тъй като целта ни е влизане в еврозоната. Трябва да наблягаме на инфраструктурни проекти и такива, които наблягат на по-добрия живот на гражданите", обясни той.

Депутатът от ГЕРБ допълни, че е много трудно държавата да контролира цените на основните стоки на пазара. Именно поради тази причина трудно ще бъдат намалени цените на хляба, детските лекарства и други стоки от първа необходимост.

"За да има ръст на социалните плащания, заплатите на лекари и учители, трябва да има приходи в държавата. Те се сформират от приходи от акцизи, мита и данъци. Не може обаче държавата да контролира цените на стоките. Ние не искаме повишаване на данъците, а на техните събирания. Намаляването на цената на хляба, детските лекарства и други подобни стоки не може да бъде регулирано от държавата. Премахването на данъците ще доведе до дефицит, който ще трябва да бъде платен от бъдещите поколения", каза Иванов пред Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase