Снимка: БТА
fallback

Медицинските сестри у нас проведоха масов национален протест вчера под прозорците на властта. Пред Министерския съвет те захвърлиха престилките си символично, но вече са готови това да стане и реалност, защото настояват за нормални условия на труд и нормални възнаграждения.

Медицинските сестри също изразиха опасенията си, че заради ниското заплащане и лошите условия на работа професията замира и скоро няма да има кой да я практикува.

Веселина Ганчева и Елена Тонева са от здравните работници, които вчера изразиха недоволството си пред Министерския съвет.
Oще по темата


В студиото на "България сутрин" те бяха категорични, че са готови да хвърлят оставките си и че обществото трябва да ги подкрепи, защото иначе няма как да има качествено здравеопазване.

"Някой някъде успя да намери в тази схема канал, по който да източва НЗОК и то говоря за медицински работници, говоря за лекари. Те намериха вариант как тези клинични пътеки да бъдат усвоявани. Колкото и да се надува с пари здравеопазването, този канал, ако не се запуши, тези пари ще изтичат и отново няма да има до колегите", каза Елена Тонева пред Bulgaria ON AIR.

Тя и Веселина Ганчева обясниха, че в такъв случай се получава ситуацията у нас, в която с много пари за здравеопазване пациенти и медицински работници са недоволни. Едните от получаваната услуга, другите от възнагражденията си.

"Във Враца, когато ходихме, имаше хора, които стояха без ток. До там не им стигат заплатите. Категорично отказваме да работим за корупционната система на здравеопазването, която съществува в България. Не искаме да сме свидетели на това нещо", допълни Ганчева.

Медицинските сестри изразиха и недоумението си защо синдикалните организации лобират за много работни сфери, но не и за тяхната.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Ваня

преди 4 години

Браво момичета! Отвориха ви се очите! Медицинска сестра - пенсионерка и работеща съм! Защото пенсията е мизерия...Години наред с ниските заплати, как да е добра пенсията, след 40 години стаж! Някога имах възможност да напусна и да стана чиновник, но близките ми ме уверяваха , че нещата с нашата толкова хуманна професия ще се оправят и трудът ни рано или късно ще бъде оценен! И останах - обичах работата си...Когато се пръкна БАПЗГ , отново се обнадеждих... Уви! Още един събирач на пари! Но вие...

23

Щерю

преди 4 години

Как - с корумпирани лекари-управители...

22

истина

преди 4 години

След престой в УМБАЛ СВ . АННА смятам ,че и тези заплати са им много.Поведение и отношение към пациентите- отвратително.

fallback