Снимка: pixabay.com
fallback

И малките производителите на ток от ВЕИ ще могат вече да излязат на свободния пазар за електроенергия.

С приетите на второ четене промени в Закона за енергетиката, производителите на електроенергия с инсталирана мощност между 1 MW и 4 MW от 1 юли 2019 г. имат възможност за излизане на свободния пазар, което ще осигури допълнителни количества електроенергия на борсата и подобряване на конкуренцията.

До 31 август 2019 г. те трябва да подпишат договор за компенсиране с премия с Фонд "Сигурност на електроенергийната система"

С промените отпада и таксата за пренос при износ на ток от България. Това е вследствие на решение на Съда на ЕС в Люксембург от 6 декември 2018 г., с което се забранява държавите членки да налагат такса, облагаща износът на електроенергия, произведена на тяхна територия.

Депутатите записаха и че клиенти или производители на електрическа енергия с инсталирана мощност над 50 kW ще могат да проверяват потреблението си онлайн чрез "умен електромер". Това най-вече касае малките фирми, като това ще помогне за по-добър енергиен мениджмънт и оптимизиране на потреблението.

"Тези уреди могат да бъдат доброволно поискани от потребителите и трябва да бъдат монтирани до 30-тия ден след тяхното поискване. Така крайният клиент ще може да контролира своето потребление онлайн и съответно – да контролира своята цена", обясни шефът на енергийната комисия Валентин Николов.

Той увери и че няма да има увеличение на цената на тока за битовите потребители.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Анонимен

преди 4 години

Няма нищо случайно ...

1

Анонимен

преди 4 години

Герберастките крадци ви готвят новото увеличение на тока.Дръжте се, тикволандци.1 юли е близо.

fallback